Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим са повишени мерките за сигурност

Анджелино Алфано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Рим са повишени мерките за сигурност. Нулев риск не съществува за никого, каза пред Италианската обществена телевизия и радио вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано.

Алфано разграничи превантивните мерки от военните и изтъкна културната стойност на средствата за комуникация. По първия въпрос обясни важността на международното сътрудничество между специалните служби и даде за пример превантивните мерки за антитероризъм в Италия, за което се прилага законът и методите за борба с мафията. Само за тази година са експулсирани 55 предполагаеми терористи, каза още той. Като мярка за сигурност във връзка с юбилейната година на Католическата църква, в Рим и околността са мобилизирани 24 000 души от силите на реда и военните. Колкото до военните интервенции въобще, министър Алфано обясни, че Сирия не бива да се превърне във втора Либия, където нещата останаха недовършени след свалянето на Муамар Кадафи. Алфано подчерта значението на комуникацията и културната стратегия:

На света има милиард и половина мюсюлмани, в Италия те са един милион и 600 000. Трябва да ги смятаме всички врагове, неприятели и терористи? Не! Италия е страна, в която са разрешени вероизповеданията. Но има правила: свободен си да се молиш, но ти и твоят имам не бива да проповядвате насилие – означава, че умеем да разграничаваме този, който се моли, от този, който стреля.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна