Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невероятната Корвиниана

БНР Новини

По времето на крал Матиаш Корвин средновековното унгарско кралство достига върха на своето могъщество. Кралският двор в Буда привличал най-добрите европейски учени, философи, писатели, художници. През XV век в дворците на владетелите не само решавали държавните дела, слушали музика и обсъждали строителни проекти, но и четели книги.
През 1458 г. кралят решил да започне изграждането на библиотека, която се превърнала в една от най-богатите тогавашни библиотеки на континента – по брой на книгите тя отстъпва единствено на библиотеката във Ватикана. Преди смъртта на крал Матиас Корвин в нея има около 5 000 творби на гръцки и латински класици. Библиотеката, наречена Корвиниана (по прозвището на Матиаш, което означава „гарван“, изобразен и на фамилния му герб) отразявала знанието и традициите на Ренесанса и включвала творби на философска, историческа, богословска и правна тематика. Имало книги, които описвали подробно медицинските, научните и архитектурните постижения на тогавашната епоха.
През XVI век, при османското нашествие в Унгария, повечето книги били унищожени. Запазени са едва около 650 ръкописа, които днес се съхраняват на различни места в Унгария и в Европа. През 2005 година съдържанието на библиотека Корвиниана е обявено за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Повече за Корвиниана можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.




21 ноември

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!