Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият съдебен съвет уволни съдия Румяна Ченалова

| обновено на 19.11.15 в 14:23
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет уволни съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Съдебните кадровици решиха да образуват дисциплинарно производство срещу бившия председател на СГС Владимира Янева, заради т.нар. скандал "Червеи". 

Уволнението на Ченалова отразява три нейни дисциплинарни производства – заради работата ѝ по делото "Белведере", което ѝ донесе определението "гнила ябълка" в съдебната система, дадено ѝ от френския посланик, заради над 50 забавени от нея дела, и заради работата ѝ по делото "САПАРД". 

Сега предстои Румяна Ченалова да обжалва пред ВАС своето уволнение. Днес тя имаше възможност да каже какво мисли по дисциплинарното производство срещу нея пред ВСС, но избра да не дойде и коментира, че всъщност още от началото на ноември е знаела какво ще се случи и намира за безсмислено да се среща със съдебните кадровици. 

Що се отнася до проверката срещу Владимира Янева, става дума за дисциплинарно производство, което ВСС първо отказа да направи по искане на правосъдния министър, но после ВАС задължи съдебните кадровици да направят това производство. Тя ще отговаря пред ВСС за нарушени етични правила по работата ѝ по случая "Червеи". А по този случай Владимира Янева е подсъдима в СГС. Именно това дело са обсъждали Ченалова и Янева на разпространени наскоро записи с неизвестен автор. Проверка за тези записи започна Етичната комисия, а вчера стана ясно, че може би ще има и досъдебно производство.

Репортажа на Силвия Великова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени