Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта е победителят в конкурса „Детска Евровизия 2015"

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Победител в тазгодишното издание за детска песен на конкурса „Евровизия“ е Дестини Чукуниере от Малта. Тя и нейната песен „Not My Soul“ спечелиха сърцата на европейската публика и успяха да поставят рекорд – 185 точки. За първи път в историята на Детската Евровизия един изпълнител има толкова висок резултат. Само с няколко точки по-малко на второ място застана 12-годишният Мика от Армения, а трета поред е словенката Лина Кудузович. На пресконференция, състояла се непосредствено след грандиозното шоу, тримата изпълнители отправиха своите пожелания и благодарности към всички, които подкрепяха участието им в конкурса:

Дестини Чукуниере
Току-що се сбъдна моята най-съкровена мечта – каза Дестини. – С моята песен желая да създавам радост и любов на целия свят! Искам да благодаря на всички, които са предпочели моята песен. Благодаря и на България – хората тук наистина са удивителни! Това ще остане у мен като спомен от страната ви.

Ето и какво сподели Мика от Армения:

Благодаря на всеки, който е дал гласа си, за да постигна такъв резултат. Ще запомня България именно с това – станах втори на Детска Евровизия 2015. В песента ми се пее за това, че трябва да се раздава любов на хората. Обичайте се!


За първи път в историята на конкурса Словения се нарежда в „топ 3“. Това е повод за особена гордост за Лина Кудузович:

Докато бях на сцената тази вечер – каза тя непрекъснато си мислих за публиката, която е пред мен, за света, за хората, които ме подкрепят. Не очаквах да съм толкова напред в класацията. Искам да кажа на всички хора да бъдат себе си и да следват мечтите си!

Българските представители Габи и Иван се класираха на девето място. За тях и всички българи беше изключително емоционално и вълнуващо да са домакини на конкурса.


Грандиозното шоу, което се състоя в зала „Арена Армеец”, започна с химна на Евровизия „Te Deum”. След него на всички екрани бяха представени предварително записани видео материали от България, комбинирани с кадри от самата зала. Точно в 20:30 ч. Крисия Тодорова, класирала се втора на Детската Евровизия през 2014 г., даде начало на церемонията, а в продължение на три минути цялата зала скандираше името й. Крисия изпълни „Discover” – химна на тазгодишния конкурс. Последните строфи от него изпя Поли Генова – атрактивната водеща на цялото шоу. Прекрасната режисура на спектакъла дължим на Гордън Бонело, който беше изпипал всеки детайл. Както всяка година, песните бяха разпределени в няколко групи според реда на изпълнение. Между тях талантливи български деца и юноши показваха своите умения. Видяхме композицията „Андромега“, която ни пренесе в бъдещето със своята футуристична визия, анимации, светлинни и пироефекти. Вторият междинен акт беше в изпълнение на beat box шампионите Скилър и Печенката, на фона на композиция, базирана на народната песен „Чичовите коне”. Крисия, Хасан, Ибрахим изпълниха „Планетата на децата” – песента, с която спечелиха второ място миналата година на същия конкурс, заедно с Детския хор на БНР. Малките музиканти изправиха залата на крака. В шоуто се включи и миналогодишният победител Винченцо Кантиело с песента си „Tu Primo Grande Amore” в нов аранжимент. След като бяха обявени победителите, всички участници излязоха на сцената, а Дестини получи своята статуя – символ на победата в конкурса и изпя песента си под бурните аплодисменти на своите нови приятели.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени