Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Украйна може да изкара идните месеци и без руските доставки на газ, стига зимата да е топла, пише ВЕДОМОСТИ. Цитираният от вестника експерт твърди, че обявеното вчера спиране на доставките от „Газпром“ е игра за пред публиката, която не е обезпокоила дори чиновниците в Брюксел. ВЕДОМОСТИ припомня изявлението на украинския енергиен министър Игор Демчишин, че страната му няма нужда да предплаща руското синьо гориво до края на годината. Премиерът Арсений Яценюк пък увери, че страната му е получила по-изгодни оферти от европейските си партньори и вече е понижила потреблението на газ с 20 процента.

Канцлерът на Германия постави за пръв път под въпрос свободата на придвижване в Европа, съобщава ЗЮДДОЙЧЕ ЦАЙТУНГ. Вестникът разглежда подробно вчерашната реч пред Бундестага, в която Ангела Меркел постави бъдещето на Шенгенското споразумение в зависимост от готовността на европейските държави да приемат постоянен механизъм за разпределение на бежанците. Необикновено острото предупреждение на Меркел е адресирано преди всичко към новите членове на Евросъюза, които последователно отхвърлят идеята за квотно разпределение. Новото полско правителство не иска да приема никакви бежанци, а Унгария и Словакия се заканват да обжалват по съдебен път решението за разпределяне на 160 хиляди души, припомня ЗЮДДОЙЧЕ ЦАЙТУНГ.

Меркел показа, че няма да промени курса си по бежанския въпрос, въпреки критиките на един от коалиционните си партньори - баварския Християнсоциален съюз, отбелязва ТАГЕСШПИГЕЛ. Формулата на германския канцлер е за единни европейски действия срещу корените на проблема и за създаване на „горещи точки“ за бежанци по външните граници на Евросъюза.

Пред германските парламентаристи Меркел заяви още веднъж, че Турция има ключова роля за решаването на проблема, пише още ТАГЕСШПИГЕЛ. Вестникът изтъква, че именно действията на турските власти за засилване на граничния контрол са една от причините, наред с лошото време, за „драстичния спад“ на бежанския поток към Гърция. ТАГЕСШПИГЕЛ цитира съобщение от Международната организация по миграцията, в което се казва, че дневният приток на мигранти на гръцките острови е спаднал от 4 500 на 100 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени