Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски: Тоталитарните идеологии се изучават достатъчно в учебниците по история

В двата последни класа на средното образование уроците, посветени на тоталитарните идеологии са между 25 и 30 процента от общия материал. Това каза в предаването „Нещо повече“ проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ по повод огласената от депутати от ГЕРБ петиция с искане за изучаването на тоталитарните режими в учебниците по история.

ГЕРБ иска от Министерството на образованието и науката в учебниците по история да залегне изучаването на тоталитарните режими у нас през 20-и век, идея, която депутатът Методи Андреев се опитва да наложи в рамките на сегашното Народно събрание. Искането е подкрепено с петиция, подписана от над 60 депутати от ГЕРБ и ще бъде връчена на просветния министър идната седмица. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи като утрешни управляващи, каза в парламента Методи Андреев.

Прегледах валидните учебници за 10-и и 11-и клас. Уроците, касаещи периода 9 септември – 10-и ноември в учебника за 11-и клас са между 7 и 9. В 10-и клас се изучават фашизма и националсоциализма, друг е въпросът защо децата не го научават, подчерта проф. Милко Палангурски.

В рамките на образователния цикъл по история учениците изучават уроци за народния съд, лагерите, едноличната власт, смяната на имената на имената на българските турци, насилственото коопериране и национализацията на имотите, Пражката пролет и др., допълни проф. Палангурски.

За сметка на кой учебен материал трябва да се случи включването на тоталитарните режими в учебниците, попита проф. Палангурски, защото според него трябва да се съкрати друго и депутатите трябва да кажат какво.

Цялото интервю с проф. Палангурски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна