Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографът Румян Занев е представен в енциклопедията на българските хореографи на народни танци

Хореографът Румян Занев и голяма част от творчеството му са представени в излязлата преди броени дни втора част на енциклопедията „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци”. В книгата си академик Красимир Петров представя най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа, автори от различни поколения с изключителни заслуги към националната ни култура.

Директорът на Капанския ансамбъл Румян Занев е в компанията на още 26 свои колеги от страната. За Красимир Петров кредото на Занев е стремежът му за разширяване на репертоара на Капанския ансамбъл и той успява да създаде многоцветна палитра от различни танцови форми, а десетките му авторски постановки определят от години облика на ансамбъла.

Авторът детайлно е разгледал повече от дузина произведения на Румян Занев. Не е подмината силата на хореографа в камерните форми. На финала Петров представа Занев и като драматург, и режисьор с оригиналните му авторски спектакли „Легенда за момина чешма”, „Капанска сватба”, „Любовта! Силата, която движа света”, „Съприкосновение”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!