Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ратифицира споразумението с Полша за ремонт на МиГ-29

| обновено на 27.11.15 в 16:25
Снимка: БГНЕС


Народното събрание подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене. Двигателите на МиГ-овете ще бъдат ремонтирани с оригинални части, обясниха от Министерството на отбраната.

Венислав Цанов, директор на дирекция "Отбранителна аквизиция" в Министерство на отбраната, се опита да разсее съмненията, изказани от представители на РСК МиГ, че Полша ще ремонтира двигателите на изтребителите с части втора ръка:

Отговорността за качеството на ремонта е на полския орган по качеството. Качеството зависи от технологията. Щом технологията налага да бъдат оригинални части, те ще бъдат оригинални части.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че отговорността е на полската страна. Полша многократно ни уверявала, че сама произвежда необходимите части за МиГ-овете и сама може да поеме този ангажимент и то е записано в договора, увери Ненчев.

Полша ремонтира изтребителите МиГ-29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. За това бяхме убеждавани многократно. Ако стане инцидент със самолет, отговорността се поема от страната производител, която е извършила ремонта.

В кулоарите на НС от БСП изразиха съмнение, че договорът е легитимен. Представител на социалистите каза даже, че договорът е за прокурор. Но не коментира дали имат намерение да го атакуват.  Министерството на отбраната възнамерява, на базата на споразумението, в бъдеще да надгради системите на изтребителите МиГ, за да могат те да бъдат съвместими с НАТО-вските станрарти. Тези ремонти трябва да закърпят положението докато България реши от коя западна държава да купи друг, различен от МиГ, изтребител.

Междуправителственото споразумение предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

При обсъждането на законопроекта в НС Румен Гечев от БСП определи споразумението с Полша като неизгодно за страната ни:

Няма такава практика по света. Изтребители F-16 да се ремонтират в Сомалия или руски изтребители МиГ да се ремонтират в Бангладеш понеже цената била 23 стотинки по-ниска.

Корман Исмаилов
 от Реформаторския блок репликира:
Във всички показатели тази сделка превъзхожда оферираното от МиГ. В това ние сме убедени, но тук става въпрос за нещо друго. България предстои да придобие многоцелеви и това няма как да бъдат руски и това всички ние го знаеме. Дотогава се сключва тази сделка при максимално добри условия.

Лютви Местан
 заяви, че ДПС изцяло подкрепя договора с Полша:
Този договор, който ни се предлага за ратификация, е един от тези знакови моменти, в които се проявява кой кой е в българската политика.
Имаме две години да направим нещо самолетите да летят и да има с какво да охраняваме небето си, докато придобием нов самолет, каза Валентин Радев от ГЕРБ.
Ако някой в тази зала си мисли, че с единия крак е във Варшавския договор, а е забравил, че вече 27 години вече Варшавски договор няма, просто се заблуждава.

При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана бe отбелязано, че възстановеният ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети. 

От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него.

Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна