Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За романа "Изпитание" и новоселската следа

5
Паметникът на загиналите новоселяни, за когото се грижат децата от клуб Млади възрожденци и пред който винаги има свежи цветя
Снимка: Светла Бондова

Нека отново се върнем към далечната 1885 г., която нашият историк проф. Илчо Димитров нарече "епоха". На населението от нашия край се падна честта да воюва на два от най-важните участъци по време на Сръбско-българската война. Единият бе защитата на Северозападна България и Видинската крепост под ръководството на кап. Узунов. Другият - Сливнишката позиция, на която Трети Бдински полк под командването на кап. Марин Маринов показа чудеса от героизъм. Петима новоселяни са положили костите си в тези битки …..
   
От опит знам, че най-добре историческите събития остават в съзнанието ни чрез художествената литература и затова искам да ви заведа при книгата на писателя Цончо Родев (на снимката долу, автор: http://morskimusey-bg.com) "Изпитание". Защо Родев - защото има новоселски корени - майка му е от рода Нинчеви и преди 30 години той гостува на читателите на новоселската библиотека и своите роднини. Автор е на 17 книги - исторически и приключенски романи, разкази и очерци. Почетен гражданин на гр. Провадия и гр. Сливен.
   
Снимка: УикипедияЦончо Родев, Снимка: http://morskimusey-bg.comЗащо "Изпитание"? Защото е книга за събития, станали преди 130 години. Защото любимият му герой е командирът на ІІІ Бдински полк под името Марин Маринов. Защото на изпитание са поставени пацифизмът на капитана, любовта между българката Олга Хаджиспасова и сръбския офицер Михаило Катанич, чувствата между два братски народа, които рамо до рамо са се борили срещу общ враг, професионализмът на младите български капитани, самоувереността на сръбските политици и генерали, лицемерието на новобогаташите и още… Романът е исторически, лицата и събитията в него са действителни. Художествената измислица само придава плътност на образите. Авторът  отбелязва под линия всички диалози, цитати от документи или обстоятелства, които са автентични. Четвъртата част на книгата, посветена на войната- "През огъня на изпитанието", обаче,    той започва с предисловие, в което обяснява, че всичко в нея е достоверно. Не само това, което се отнася за офицерите от двете враждуващи страни, но и за отделни епизодични лица- санитари и телохранители. Там е клетвата на бдинци- "Кълнем се всички до един да умрем на местата си, нежели да помислим за каквото и да е отстъпление". Там е и заключението на благоразумния и трезв Мечконев, което надделява в избора на място за главната битка на войната:

Отстъплението (от Сливнишката позиция) ще изиграе пагубна роля върху духа на войската, а духът- това е единственото, в което превъзхождаме противника.
   
Книгата на Цончо Родев е издадена през 1969 год., но може да се прочете и в Интернет, в "Моята библиотека". Аз я препрочитам за трети път. Заслужава си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени