Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3,7 млрд. лева вземания на Фонда за гарантиране на влоговете от КТБ са оспорени

Снимка: БГНЕС

Оспорени са вземанията на Фонда за гарантиране на влоговете от Корпоративна търговска банка. Сумата е за повече от 3, 7 млрд. лева, по-голямата част от които за изплащане на гарантираните депозити в банката. Това става ясно от списъка с оспорените вземания на кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ), който вече е със свободен достъп в Търговския регистър.

Освен парите на Фонда за гарантиране на влоговете, оспорени са вземанията на Българската банка за развитие, "Булгаргаз", "Дунарит", НУРТС, "Булгартабак" и редица други компании. В изброените примери става дума за оспорване на десетки милиони левове. Сред физическите лица прави впечатление името на Ахмед Доган, като оспореното вземане е близо 700 000 лева.

До 11 декември всеки от кредиторите с оспорените вземания има право да получи копие от възражението срещу вземането му и доказателствата към него. След това започва да тече 7-дневен срок за подаване на писмено възражение срещу оспорването и да се приложат доказателства към него. От 19 декември ще започне да тече 40-дневният срок, в който синдиците трябва да се произнесат окончателно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!