Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петкова: Доставките на газ са съобразно заявките, няма предпоставки за притеснение

Снимка: БГНЕС

Няма никакви предпоставки за затруднения в доставките на газ от Русия заради спирането на руския газ за Украйна, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Страната ни няма да остане на тъмно и студено през зимата, увери тя:

Към настоящия момент не са налице никакви предпоставки за притеснение. Доставките на природен газ са съобразно заявките, които са подадени, хранилището в Чирен е с над 450 милиона куб. м. газ. Предприети са всички необходими действия. На този етап нямаме никакви индикации за притеснения. Още повече украинската компания "Нафтогаз" официално уведоми всички и декларира, че по отношен момент проблем няма. Така че всички трябва да бъдат спокойни.

Подобно уверение даде и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:
 
Очаквах да ме питате: "Ще има ли газ?". Отговорът е прост - ще има!.


В сряда от „Газпром“ заявиха, че спират доставките за Украйна, след като Киев не успя да плати авансово за нови количества. Въпреки това, от Европейската комисия заявиха за БНР, че транзитът на синьо гориво през Украйна за Европа е нормален. Подобни уверения се чуха и от страна на „Булгартрансгаз“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени