Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Волева: Ако заровим отново съдебната система в някоя процедура, ние ще я унищожим

И. Иванова: Приетите на първо четене промени в Конституцията дават гаранции за независимост на съда

И. Георгиев: "Яневагейт" отваря вратата на редица проблеми пред съдебната система

Снимка: БГНЕС

Според нас абсолютно неоснователно този проблем по някакъв начин се воалира и се покри. Ние нямахме абсолютно никаква информация към настоящия момент, нямаме информация дали тези записи са автентични и дали това, което се говори в тях е вярно или не. Но пък този въпрос с течение на времето последните няколко дни всъщност изобщо не се поставя.

Това каза в предаването "Неделя 150" Иван Георгиев - говорител на Съюза на съдиите, който излезе с отворено писмо по въпроса с аферата "Яневагейт".

Според Георгиев записите отварят вратата на редица проблеми, които стоят пред съдебната система:

Ако тези разговори са верни и информацията, която се изнася в тях е достоверна, това говори за една изключително голяма зависимост и то на много високо ниво на ръководни кадри в съдебната система с представители на изпълнителната власт.

Георгиев смята, че е необходим институционален отговор, тъй като Владимира Янева и Румяна Ченалова заемат изключително отговорни длъжности, подплатени с независимост и безпристрастност, която им е гарантирана.

Много е важно сега какъв отговор ще има на тези съобщения от страна на прокуратурата, която по закон е органът, който трябва да преследва всички съобщения за извършени престъпления в страната и да повдига обвинения на замесените лица, и от страна на Висшия съдебен съвет, който има право да разследва и дава дисциплинарни наказания на магистратите. Това каза в предаването "Неделя 150" Иванка Иванова - ръководител на правната програма на Институт "Отворено общество".

Приетите на първо четене предложения за промени в Конституцията дават гаранции за отстояване на принципа на независимостта на Съда и разделянето на Висшия съдебен съвет, коментира още Иванка Иванова:

И разделянето на Висшия съдебен съвет по формулата, която вече беше гласувана, на първо четене, ни дава основание поне да стъпим на разумна основа и да разделим въпросите за управлението на съда и кариерното развитие на съдиите от въпросите за управлението на прокуратурата и кариерното развитие на прокурорите, защото това са два принципно различни въпроса. И промените в Конституцията трябва да ни дадат гаранции, че няма да има никакво участие на прокурори при вземането на кариерните развития на съдии.

За мен големият проблем е, че при така създалата се организация на отчетност на прокуратурата, ние нямаме механизъм да потърсим политическа отговорност от главния прокурор за загуба на  повече от една трета от производителността на тази институция.

Според Иванова при така създадената конституционна рамка най-доброто, което може да се постигне, е да се отделят въпросите на съда от въпросите на прокуратурата, за да има след това един обективен разговор за това какви са проблемите на законодателната политика на тази държава.Веска Волева

Отдавна мисля, че нашето правосъдие е безобразно, коментира адвокат Веска Волева.

С тези очистващи записи, които съдиите едни на други си подготвят или политиците си подготвят, постепенно те самите ще почнат да се отстрелват. Тъй като това вътре в системата е нетърпимо.

Ако заровим отново съдебната система в някоя процедура, ние ще я унищожим, каза още Волева.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени