Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коефициент за компетентност ще определя с колко пари ще разполага всяка болница

Снимка: БГНЕС

Като част от здравната реформа Министерството на здравеопазването Лекарският съюз и Здравната каса обмислят от април 2016 година заплащането на болниците да се изчислява чрез коефициент и по методика, различна за всяка от тях. Така натоварените болници с голям брой пациенти, тези за комплексно лечение и по-голям брой клинични пътеки, както и лечебните заведения с по-добра апаратура, ще разполагат с повече пари за лечение.
 

Крайната цел на този вид финансиране е да спре нерегламентираното доплащане от пациентите, както и надписването на неизвършени от болниците медицински дейности. Проектът за промени бе представен от здравните власти на форум "Власт, лекари и пациенти заедно в реформата".

Според здравния министър д-р Петър Москов финансирането на болниците не бива да продължава по досегашния начин, защото той не отчита характеристиките на болниците. По думите на Москов, нужна е реална методика за ясно остойностяване на всеки преминал през болницата пациент.

Москов оспори твърденията, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни още Москов.

От Асоциацията на частните болници одобряват създаването на коефициент за определяне на различни бюджети на болниците според тяхната компетентност. Според д-р Явор Дренски най-важно е какъв тип пациенти лекува болницата като обем и тежест.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви, че предлаганият тип бюджетиране трябва да намали нерегламентираните плащания на пациентите "под масата". Ако се установи доплащане, ще има съответни санкции, увери Пенков.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени