Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес във Венецуела се провеждат парламентарни избори

Днес се провеждат парламентарни избори във Венецуела. Партиите от опозицията срещу управлението на президента Николас Мадуро са обявили, че вотът има характера на всенародно допитване.

Венецуелската опозиция е амбицирана да получи достатъчно гласове от 167-членното Национално събрание, за да задвижи процедура по отстраняване от властта на президента Мадуро. По подобен начин, преди време беше отстранен президентът на Парагвай - Фернандо Луго. Още тогава привържениците на латиноамериканския социализъм на 21 век, лансиран от покойния венецуелски лидер Уго Чавес, въведоха термина "парламентарен преврат". Дали венецуелската опозиция ще успее да го извърши, тепърва ще проличи от изборния резултат днес. Факт е, че Венецуела е крайно поляризирана. Идеите на Чавес и Мадуро продължават да се радват на широка популярност, най-вече сред по-бедните и селските слоеве, чийто живот осезаемо се подобри, благодарение на правителствените социални програми. Опозицията е силна предимно в големите градове. Тя привлича подкрепа и в чужбина. Например, испанският премиер Мариано Рахой подписа тази седмица призив днешните венецуелски избори да преминат демократично и прозрачно. Това бе прието от властта в Каракас като намеса във вътрешните работи. В свое цветисто изказване в навечерието на вота, президентът Мадуро призова Рахой да не се бърка и му предрече , че ще се превърне на прах на предстоящите наскоро испански избори, ако продължи да се заяжда с Венецуела.

Мадридската десница, неуважаваща народа си и неуважавана от него, преждевременно пее за победа. Рахой, приготви се, ах, Рахой, ти си тръгваш! Чао, чао, Рахой, гудбай Рахой!

Испанските избори са на 20 декември, а венецуелците гласуват днес. Наблюдателите с любопитство очакват резултатите от очевидно доста емоционалния им вот.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна