Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Марков: След известно време вероятно Янева и Ченалова ще се върнат обратно в системата

Снимка: www.csd.bg

При всички случаи поне ще бъде направен сериозен опит щетите от този скандал да се ограничат единствено с максималния случай с двете съдийки – Янева и Ченалова. И в никакъв случай да не се излиза от тези рамки, което изключително много напомня и предходните случаи. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията

Моята песимистична гледна точка е, че в един момент след известно време, когато паметта на обществото малко поизбледнее, под някаква форма съдийките ще се върнат обратно в системата. При всички случаи вероятно ще бъдат реабилитирани.

Проблемите в системата са толкова дълбоки и това взаимно влияние и нерегламентирани интереси, които оказват въздействие в системата, са толкова силни и масови, че беше въпрос на време, когато ще изскочи един случай, който чисто поради някаква особеност, няма да бъде потулен толкова бързо и лесно и просто нещата ще излязат от контрол, каза още Димитър Марков:

Това, което остана от тези конституционни промени след тази една година дебати, за мен е толкова безопасно и безобидно за съдебната власт, че не бих допуснал че ако има сценарий, то това тежката артилерия в един подобен сценарий би се изхабила за тези 2-3 конституционни текста, които формално ще доведат до някакво разделение във ВСС, но не мисля, че това са промените, които ще доведат до реформа в съдебната власт.

Според Марков е малко вероятна оставка на правосъдния министър след 9-и декември, когато предстои гласуването на конституционните промени:

По отношение на реформаторската програма на правосъдния министър, ние я подкрепяме и смятаме, че това е правилният път да се действа.

Аз по-скоро смятам, че конституционните промени, тъй като те се доведоха до този изключително осакатен вид, ще бъдат бутани напред било то и с цената на още 1-2 исторически компромиса, но само и само за да можем да отчетем някакъв напредък пред Европейската комисия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна