Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нона Мейер: Националният фронт все още не е спечелил регионалните избори във Франция

Нона Мейер
Снимка: www.remember24april1915.eu

Има безпрецедентен исторически успех на Националния фронт, защото той получи близо 28% от гласовете в 13-те региона. Този процес обаче започна още, откакто Марин льо Пен оглави Националния фронт през 2011 г. От тогава тя реализира много повече победи, отколкото баща й Жан-Мари льо Пен. На президентските избори през 2012 г. тя получи 18 на сто от вота, 25 на сто на изборите за Европейски парламент през 2014 г., а после и на изборите в департаментите през 2015 г. И така възходът продължава до днес. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ социологът Нона Мейер - директор на Националния център за научни изследвания в Париж.

Един от елементите, които силно облагодетелстват Националния фронт е, че той никога не е бил на власт. И винаги от там казват: "Левите бяха на власт, десните бяха на власт. Управляваха заедно." И не решиха основния проблем за французите - безработицата, която остава основно безпокойство. Така че има едни популистки действия на партия, която досега не е била във властта. И тогава се критикува много по-лесно.

Според Нона Мейер Марин льо Пен все още не е спечелила изборите:

Остава въпросът дали ще спечели в 2,3 или 4 региона. И тук има два фактора, които остават неизвестни - първият е мобилизацията. На този тур половината от избирателите си останаха вкъщи, а това са 22 милиона души. От тяхното поведение зависи окончателният резултат. И дали Марин льо Пен ще мобилизира повече електората си, отколкото социалистите или републиканците. Вторият момент е как това ще се случи в различните региони? За Марин льо Пен би било добре да има триъгълници. По-лесно е да се спечели едно относително мнозинство, отколкото един дуел. Социалистите казаха достатъчно ясно, че ще оттеглят кандидатите си. Тяхната идея е, че основната беда идва от Националния фронт, който не е партия като всички други и че е по-добре да нямаш представители в такива региони, отколкото да загубиш душата си. Зависи и какво ще се случи в дясно - Саркози каза, че няма да има оттегляния или сливане на листи. Засега нито републиканците, нито социалистите са избрали най-добрата стратегия.

На въпрос възможно ли е да се случи това, което стана през 2002 г., когато бащата на Марин льо Пен остана срещу десния Ширак на първия тур на президентските избори, а после левицата подкрепи Ширак, Нона Мейер заяви:

Марин льо Пен изгради цялата си стратегия върху това, което нарече "дедиаболизация" - да покаже, че партията й не е нито расистка, нито антисемитска, нито ксенофобска, а е като другите. И някои й вярват и смятат, че тя не е като баща си. При всички положения не сме в ситуацията през 2002 г. Партията не е същата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени