Когато бизнесът „подава ръка“ на изкуството

metronom_noti


Не е приказка, а истинска история!

Тази седмица заедно с талантливия млад танцьор на ирландски танци и лауреат на международни конкурси Росен Идеалов-син, когото сме ви представяли в предаването „Каста дива“, гостувах в един от китните ресторанти, сгушени в хубавите стари къщи в центъра на София. Собственикът му Уорън Милс е англичанин, от тези хора, които те „заразяват“ с удоволствието от приготвянето и похапването на хубава храна! Както и с ведростта и усмивката си! Уорън Милс спонсорира участието тази седмица на танцьор от школата по ирландски танци на Росен Идеалов на международен конкурс. Защо?

Запознах се с Росен преди няколко години, когато стартира танцовата си школа. Дадох му някои съвети, помогнах му да осъществи различни прояви. Чувствам се много горд от това колко много се е развил и докъде е стигнал! Като англичанин, аз обичам традиционната ирландска музика и ирландските танци, пълни с енергия. Харесвам Lord Of The Dance, гледах ги най-напред на Евровизия през 1994 г., след това в Hyde Park в Лондон през 1998 г. Когато се запознах с Росен и видях всичко това в България, където не съм си представял, че е възможно, бях много впечатлен и се почувствах истински щастлив! Затова го подкрепям!

Дойдох да живея в България преди около 5 години, следвайки стъпките на моя баща, който беше консул. Работих различни неща, докато един ден мой приятел ми предложи да поема неговия ресторант, да продължа успеха, който вече 6 години е имал и да го направя още по-голям и по-добър. Ето затова съм тук и се надявам да бъда още много години!

Какво ми харесва най-много в България? Ще започна с обичайното: времето! Прекрасните 4 сезона и снегът през зимата! Харесвам и хората – винаги са много дружелюбни, любезни и гостоприемни! Никога не съм имал неприятности, откакто живея тук. Страната ви е много живописна. Да, като бивша социалистическа източноевропейска държава има още много да продължава да се развива и модернизира, но е невероятно колко много постигна България за толкова кратко време! Българите възприемат нови неща с лекота, невероятно е колко бързо нещата се променят!

Може би единственото отрицателно нещо, което бих посочил, е, че хората, които развиват някакъв бизнес, се концентрират твърде много върху това, което би било добре само за тях, върху собствената си печалба. Те не осъзнават, че всичко е във взаимовръзка и взаимодействие. И трябва непрекъснато не само да се конкурират, но и да работят заедно. Например група ресторанти в един район – да, те се състезават за клиенти, но във Великобритания е обичайно да препоръчаш и съседния ресторант или бар, както и те ще направят същото за теб. Или различни видове бизнес да си помагат. Мисля, че това е нещо, в което България все още има да се развива. Но не бих заменил решението си да дойда тук за нищо на света! Дори тази година се ожених за българка, разказа Уорън Милс.

Уорън Милс подпомага участието на български танцьор на международен танцов форум в Братислава на 5-и и 6-и декември. Това е българската състезателка Надежда Недялкова. Очакваме съвсем скоро да научим резултатите от състезанието!

В звуковия файл чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с Уорън Милс и разговора с Росен Идеалов-син за международен танцов форум в Братислава.


Още от категорията
Ивайло Василев и Петя Цветанова в Радиокафе

10-годишния Ивайло Василев като Моцарт в концерт-спектакъл на рождения ден на гениалния композитор

БНР и музиканти продължават вече популярната образователна програма, насочена към децата – отворените врати на Симфоничния оркестър на БНР, в която идват малчугани от детски градини и училища и се запознават с основни термини и инструменти (програмата е толкова успешна, че има чакащи). Своеобразно продължение е новата програма - По следите на..

публикувано на 24.01.18 в 12:12
Костадин Генчев, Гергана Димитрова и техните синове - Димитър и Борис

Музиката, която свързва два живота

В студиото са известният кавалджия Костадин Генчев от Оркестър за народна музика при БНР и неговата съпруга - Гергана Димитрова от "Мистерия на българските гласове" и квартет "Ева" и техните синове - Димитър и Борис. Едно семейство от таланти, събрало цялата вселена от красотата на българската народна музика, един живот, обединен от любов и мечти.

публикувано на 24.01.18 в 09:10

Композиторът Джон Уилямс с 51-ва номинация за "Оскар"

На 8 февруари доайенът сред холивудските композитори Джон Уилямс ще отпразнува 86-ия си рожден ден. Името му присъства в списъка на номинираните за най-престижната филмова награда "Оскар" за 51-ви път. 46 са вече номинациите му в категория "Оригинална филмова музика", а пет - за оригинална песен. В колекцията си Уилямс има пет статуетки. По-голям брой..

публикувано на 23.01.18 в 20:25
Оскар Питърсън (1977 г.)

Мариан Петреску и Резонанс Биг Бенд - В почит към Оскар Питърсън

Румънският джаз пианист Мариан Петреску (роден в Букурещ през 1970 г. в семейство на музиканти), започва да учи пиано на 4-годишна възраст. Завършва музикалното си класическо и джаз образование в Швеция и Финландия. През годините на солидна подготовка, той дебютира на сцената на 15-годишна възраст на фестивала „Пори Джаз” - Финландия. Оттогава насетне,..

публикувано на 23.01.18 в 15:00

Блестяща изява на българската група "Saint Electrics" на фестивала "Евросоник" в Грьонинген

В събота,  половин час след полунощ, на сцената на един от най- представителните клубове в Грьонинген- "Huize Maas", застана българската група "Saint Electrics". Музикантите в състав- Гриша Георгиев- водещ вокал и бас китара, Мирослав Иванов- китара и бек вокали и Деян Драгиев- Даката- барабани, бяха в перфектна форма. На сцената в клуба "Huize Maas"..

публикувано на 23.01.18 в 11:59

Ден на унгарската култура в София

На 23 януари в камерна зала „България” с концерт на лауреатите от IX международен клавирен конкурс „Лист-Барток-Кодай” ще бъде отбелязан денят на унгарската култура. В концерта ще участват Богдан Иванов, Хасан Игнатов, Дарина Дикова, Георги Василев, Ибрахим Игнатов, Славчо Тодоров, Стефан Симов и Никола Богомилов. Входът е с покани, които се..

публикувано на 23.01.18 в 09:30
Захари Миленков

Звукови хроники „Радио, любов моя!”

В две поредни предавания (23 и 30 януари) ще ви разведем из „Музейната експозиция на историята на радиото в България”, която се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Създадена е преди 20 години от Захари Миленков, който е уредник на този уникален музей. Звукорежисьор по професия и..

публикувано на 23.01.18 в 08:00