Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато бизнесът „подава ръка“ на изкуството

metronom_noti


Не е приказка, а истинска история!

Тази седмица заедно с талантливия млад танцьор на ирландски танци и лауреат на международни конкурси Росен Идеалов-син, когото сме ви представяли в предаването „Каста дива“, гостувах в един от китните ресторанти, сгушени в хубавите стари къщи в центъра на София. Собственикът му Уорън Милс е англичанин, от тези хора, които те „заразяват“ с удоволствието от приготвянето и похапването на хубава храна! Както и с ведростта и усмивката си! Уорън Милс спонсорира участието тази седмица на танцьор от школата по ирландски танци на Росен Идеалов на международен конкурс. Защо?

Запознах се с Росен преди няколко години, когато стартира танцовата си школа. Дадох му някои съвети, помогнах му да осъществи различни прояви. Чувствам се много горд от това колко много се е развил и докъде е стигнал! Като англичанин, аз обичам традиционната ирландска музика и ирландските танци, пълни с енергия. Харесвам Lord Of The Dance, гледах ги най-напред на Евровизия през 1994 г., след това в Hyde Park в Лондон през 1998 г. Когато се запознах с Росен и видях всичко това в България, където не съм си представял, че е възможно, бях много впечатлен и се почувствах истински щастлив! Затова го подкрепям!

Дойдох да живея в България преди около 5 години, следвайки стъпките на моя баща, който беше консул. Работих различни неща, докато един ден мой приятел ми предложи да поема неговия ресторант, да продължа успеха, който вече 6 години е имал и да го направя още по-голям и по-добър. Ето затова съм тук и се надявам да бъда още много години!

Какво ми харесва най-много в България? Ще започна с обичайното: времето! Прекрасните 4 сезона и снегът през зимата! Харесвам и хората – винаги са много дружелюбни, любезни и гостоприемни! Никога не съм имал неприятности, откакто живея тук. Страната ви е много живописна. Да, като бивша социалистическа източноевропейска държава има още много да продължава да се развива и модернизира, но е невероятно колко много постигна България за толкова кратко време! Българите възприемат нови неща с лекота, невероятно е колко бързо нещата се променят!

Може би единственото отрицателно нещо, което бих посочил, е, че хората, които развиват някакъв бизнес, се концентрират твърде много върху това, което би било добре само за тях, върху собствената си печалба. Те не осъзнават, че всичко е във взаимовръзка и взаимодействие. И трябва непрекъснато не само да се конкурират, но и да работят заедно. Например група ресторанти в един район – да, те се състезават за клиенти, но във Великобритания е обичайно да препоръчаш и съседния ресторант или бар, както и те ще направят същото за теб. Или различни видове бизнес да си помагат. Мисля, че това е нещо, в което България все още има да се развива. Но не бих заменил решението си да дойда тук за нищо на света! Дори тази година се ожених за българка, разказа Уорън Милс.

Уорън Милс подпомага участието на български танцьор на международен танцов форум в Братислава на 5-и и 6-и декември. Това е българската състезателка Надежда Недялкова. Очакваме съвсем скоро да научим резултатите от състезанието!

В звуковия файл чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с Уорън Милс и разговора с Росен Идеалов-син за международен танцов форум в Братислава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!