Когато бизнесът „подава ръка“ на изкуството

metronom_noti


Не е приказка, а истинска история!

Тази седмица заедно с талантливия млад танцьор на ирландски танци и лауреат на международни конкурси Росен Идеалов-син, когото сме ви представяли в предаването „Каста дива“, гостувах в един от китните ресторанти, сгушени в хубавите стари къщи в центъра на София. Собственикът му Уорън Милс е англичанин, от тези хора, които те „заразяват“ с удоволствието от приготвянето и похапването на хубава храна! Както и с ведростта и усмивката си! Уорън Милс спонсорира участието тази седмица на танцьор от школата по ирландски танци на Росен Идеалов на международен конкурс. Защо?

Запознах се с Росен преди няколко години, когато стартира танцовата си школа. Дадох му някои съвети, помогнах му да осъществи различни прояви. Чувствам се много горд от това колко много се е развил и докъде е стигнал! Като англичанин, аз обичам традиционната ирландска музика и ирландските танци, пълни с енергия. Харесвам Lord Of The Dance, гледах ги най-напред на Евровизия през 1994 г., след това в Hyde Park в Лондон през 1998 г. Когато се запознах с Росен и видях всичко това в България, където не съм си представял, че е възможно, бях много впечатлен и се почувствах истински щастлив! Затова го подкрепям!

Дойдох да живея в България преди около 5 години, следвайки стъпките на моя баща, който беше консул. Работих различни неща, докато един ден мой приятел ми предложи да поема неговия ресторант, да продължа успеха, който вече 6 години е имал и да го направя още по-голям и по-добър. Ето затова съм тук и се надявам да бъда още много години!

Какво ми харесва най-много в България? Ще започна с обичайното: времето! Прекрасните 4 сезона и снегът през зимата! Харесвам и хората – винаги са много дружелюбни, любезни и гостоприемни! Никога не съм имал неприятности, откакто живея тук. Страната ви е много живописна. Да, като бивша социалистическа източноевропейска държава има още много да продължава да се развива и модернизира, но е невероятно колко много постигна България за толкова кратко време! Българите възприемат нови неща с лекота, невероятно е колко бързо нещата се променят!

Може би единственото отрицателно нещо, което бих посочил, е, че хората, които развиват някакъв бизнес, се концентрират твърде много върху това, което би било добре само за тях, върху собствената си печалба. Те не осъзнават, че всичко е във взаимовръзка и взаимодействие. И трябва непрекъснато не само да се конкурират, но и да работят заедно. Например група ресторанти в един район – да, те се състезават за клиенти, но във Великобритания е обичайно да препоръчаш и съседния ресторант или бар, както и те ще направят същото за теб. Или различни видове бизнес да си помагат. Мисля, че това е нещо, в което България все още има да се развива. Но не бих заменил решението си да дойда тук за нищо на света! Дори тази година се ожених за българка, разказа Уорън Милс.

Уорън Милс подпомага участието на български танцьор на международен танцов форум в Братислава на 5-и и 6-и декември. Това е българската състезателка Надежда Недялкова. Очакваме съвсем скоро да научим резултатите от състезанието!

В звуковия файл чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с Уорън Милс и разговора с Росен Идеалов-син за международен танцов форум в Братислава.


Още от категорията
Деси Тодорова и Александър Кирилов от

"Етнотикс“ представят дебютния си албум "Някъде на изток“

Най-младата етно-рок българска група „Етнотикс“ представят дебютния си албум „Някъде на изток“ пред столична публика. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ китаристът Александър Кирилов каза: "Това влечение към осъвременяването на българската  народна музика съществува и преди да е формирана групата, но се радваме че успяваме да се..

публикувано на 26.04.18 в 11:55
Рут Колева получава голямата награда от програмния директор на БНР Мартин Минков.

LaTiDa и Рут Колева са големите победители в пролетния конкурс на БНР

Рут Колева и новата песен на Живко Петров с LaTiDa са големите победители в пролетния конкурс на БНР. Галаконцертът на 49-ия конкурс за нова българска поп и рок песен „Пролет 2018“ се състоя на 25 април в Първо студио на Българското национално радио. Първата награда в най-стария музикален конкурс на БНР спечели LaTiDa. Песента „Не и на теб“ е по..

публикувано на 26.04.18 в 10:25

Фестивалът „Балкански трафик“ в Брюксел - музикален разрез на Балканите

Вече 12 години балканските ритми отекват в Брюксел на фестивала „Балкански трафик“.  Там брюкселски оркестър от белгийци изпълнява български песни и звучи вдъхновяваща смесица от балкански фолклор, циганска духова музика, пънк, хип-хоп, уърлд мюзик и джаз. Тази година фокусът е върху България. "Когато говорим за Балканите, клишето ни води към..

публикувано на 25.04.18 в 11:51
Димитър Христов

„Ритъмът на Балканите“ събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция

„Ритъмът на Балканите“, най-успешният проект на Оркестъра за народна музика на БНР, събира отново фолклорни виртуози на сцената на зала „България“ на 27 април, петък, от 19.30 ч. Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану от Румъния, Гоце Димовски от Македония и Мухлис Бербероглу от Турция са гостите в петото издание на проекта...

публикувано на 25.04.18 в 11:42
Радостина Николаева в ролята на Манон Леско от едноименна опера на Джакомо Пучини

За любовта към музиката и театъра с Радостина Николаева

Професионалният път на Радостина Николаева започва от родния ѝ град Русе с ролята на Елвира в „Дон Жуан” на Моцарт. Тогава тя е студентка в трети курс в Музикалната академия. Пет години след дебюта си се явява на конкурс в Софийската опера, но този път за ролята на дона Анна в същото оперно заглавие. Триумфира отново, освен в Моцартовото заглавие, и в..

публикувано на 25.04.18 в 09:20

Старозагорската опера представя "Мадам Бътерфлай" в Одрин

На 25 април Държавна опера – Стара Загора ще представи спектакъла на операта  „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини  в голямата зала на  Тракийския университет в гр. Одрин, Турция.  Спектакъла ще дирижира  Ивайло Кринчев – главен диригент на Старозагорската опера , сценичната адаптация е на режисьора Славчо Николов.  В ролята на Чо-Чо..

обновено на 25.04.18 в 06:12

Йохан Девлетян "Без плейбек" за музиката, която вълнува

Йохан Девлетян е писател и неспасяем музикален фен, отдал много години от живота си за културното развитие на Пловдив. "Без плейбек" се нарича новата му книга. Тя е събрала много лични спомени, впечатления, истории, безценни за хора, пристрастени към музиката. Тук са документирани всички срещи с изключителни музиканти, чиито концерти Йохан Девлетян е..

публикувано на 24.04.18 в 19:29