Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК обявява днес наградените за "Човек на годината"

Кр. Кънев: Тревожен сигнал е, че главният прокурор успя да обърне вота преди четенето на конституционните промени

| обновено на 10.12.15 в 11:00

Българският Хелзинкски комитет (БХК) организира за осми път връчването на наградите "Човек на годината" за принос към правата на човека и правозащитата. Целта на нашите награди е да отличим хора или организации, които са се проявили през годината в сферата на правата на човека и в сходните им сфери за защита на околната среда и защита на животните. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" на програма "Хоризонт" Красимир Кънев, учредител и председател на Хелзинкския комитет и председател на журито за връчване на наградите "Човек на годината".

Тази година имахме един значителен брой номинации – 44. И сред тях ще определим Човека на годината, както и много други награди, които ще бъдат подгласни.

Предполагам, че една част от каузите на нашите наградени няма да бъдат приети в българското общество.

Относно номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината" Кънев коментира:

Тя е също така симптоматична за българското общество в две отношения – първо показва каква е нагласата на обществото и на голяма част от медиите спрямо правата на лишените от свобода. И на второ място имаше елемент на медийна конструкция. Ние не сме ги номинирали за това какво са извършили, а заради тяхната дейност в друга насока – в защита на правата на лишените на свобода.

Според Красимир Кънев главният прокурор е обърнал вота на депутатите преди вчерашното второ четена на промените в Конституцията и това е много тревожен сигнал:

Главният прокурор, неизвестно с какви средства, успя да обърне вота на мнозинството от депутатите в Народното събрание, в този кратък период между първо и второ четене, и те се отказаха от своите подписи. Вярно е, че една част от тези изменения, които станаха в Конституцията, са в положителна посока, но самият факт, че един човек, който не носи никаква отговорност пред никого в България, успя по такъв начин да обърне вота на народните представители, е един много тревожен сигнал за нас. Навярно ще има някакви положителни последствия с това, че все пак тези положителни изменения в Конституцията ще трябва да се претворят в някакво законодателство, което ще направи съда може би по-независим.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени