Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим започна форумът "Средиземноморски диалог" 

Църквата "Св. Апостол Павел" в Рим
Снимка: Български културен институт в Рим

В Рим започва тридневна конференция за сигурността, дипломацията и управлението в Средиземноморския район. Тя е организирана от Министерството на външните работи на Италия и Института за международни политически изследвания. 

Форумът се провежда в "Гранд Хотел Парко Деи Принчипи" при голям интерес и елитно присъствие от цял свят. Премиерът на Италия Матео Ренци и нейният външен  министър Паоло Джентилони са домакини на форума. Йорданският крал Абдула Втори, премиерът на Тунис Хабиб Есид, външните министри на Русия Сергей Лавров и на Великобритания Филип Хамънд и др. са гости.

Целта на събитието е да се направи основна програма за Средиземноморието, превърнало се в зона на нестабилност и епицентър на международно разстройство, се казва в официалното комюнике на конференцията. Нейните приоритети са: поражението на "Ислямска държава" и на крайния екстремизъм, началото на политически преход в Сирия, създаването на правителство на националното съгласие в Либия и установяването на нов регионален ред и преодоляване на настоящия хаос чрез дипломация, партньорство и съвместното развитие. 

Средиземноморският диалог приключва на 12-и декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени