Eмисия новини
от 08.00 часа

В Рим приключи форумът „Средиземноморски диалог”, започва този за Либия

Паоло Джентилони (л.) и Сергей Лавров (д.) в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Рим приключи тридневният форум „Средиземноморски диалог”. Той бе закрит от външния министър на Италия Паоло Джентилони, който прехвърли вниманието към международната конференция за Либия в неделя също в Рим. На нея е предвидено да присъстват външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ, представители на  Либия, Египет, Турция, Обединените арабски емирства и други заинтересовани от региона страни.

Целта на Международната конференция за Либия е да подобри и укрепи условията за постигане на споразумение за създаване правителство на националното единство, каза министър Джентилони в заключителната си реч на конференцията за средиземноморски диалог. Той обърна внимание, че терористичната заплаха е в сърцето на Средиземно море и не бива тази заплаха да расте, а да бъде предотвратена чрез политически преговори, без да се налага нищо на никого.

Италианската страна смята още, че конференцията за Либия в Рим трябва да докаже, че действията на отделните правителства, дипломацията и на международната общност може да бъдат по-бързи и ефикасни от терористичната заплаха. По този въпрос в рамките на средиземноморския диалог разговаряха по между си външните министри на Италия  и Русия. За Паоло Джентилони, както и за Сергей Лавров диалогът между двете страни никога не е спирал и е важен сега с оглед сътрудничеството в борбата срещу тероризма.


Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58