Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия предлагат велосипеда за Нобелова награда за мир 2016

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианското обществено радио „Раи" предлага велосипеда за Нобелова награда за мир 2016. Според кампанията това е най-демократичното превозно средство на човечеството.

Вторият канал „Радио Раи 2” на общественото радио „Раи" направи чрез ежедневното си предаване „Катерпилър” (гъсеница или вид превозно средство използвано в строителните дейности - бел. ред.) амбициозното предложение. Мотивите за това са - най-демократично превозно средство, което не причинява войни, не замърсява, води до намаляване на пътнотранспортните произшествия и не убива, скъсява разстоянията между хората, употребява се от бедни и богати, средство за развитието на децата, има здравословно въздействие, не се нуждае от гориво, създава добро настроение. Дори Алфред Нобел отишъл с колело до нотариуса със своето завещание, чрез което оставя парите си за награда на онези, допринесли за доброто на човечеството.

В подкрепа на идеята под надслов BikeTheNobel радиопредаването предлага подписка чрез интернет и участие в символична щафета на педали до Осло през февруари 2016-а година, където кандидатурата да се предаде на съответната комисия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна