Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим отбеляза превратна точка за бъдещето на Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със споразумение завърши в Рим международната среща за Либия, организирана по предложение на Италия, Съединените щати и ООН. Форумът събра на едно място външните министри на 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност, представители на Египет, Турция, Обединените арабски емирства и други заинтересовани държави. На него беше и специалният пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер.

Отчита се единодушна подкрепа  в разбирането между либийските страни за правителство на националното единство на Либия, което да бъде подписано следващата седмица на 16-ти декември, каза външният министър на Италия Паоло Джентилони по време на съвместната пресконференция с държавният секретар на САЩ Джон Кери и представителя на ООН за Либия Мартин Коблер.

Според италианския министър е поставена превратна точка благодарение единомислието на основните международни участници за излизане от кризата. Италия ще изпълнява главна роля при решаване на либийския случай в рамките решенията на ООН и въз основа изискванията на новото либийско правителство, уточни министър Джентилони.

От своя страна, държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че който се опита да навреди на споразумението, ще се изправи пред последствията от това. Той смята, че тези, които биха навредили на бъдещето на Либия са малцинство и продължението на настоящата ситуация е опасно поради увеличеното присъствие на "Ислямска държава".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна