Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев: Наелектризирането и поляризирането на съдебната система е за сметка на хората

| обновено на 15.12.15 в 10:05
Снимка: БГНЕС

След 15 месеца политически дебати по съдебната реформа имаме резултат, от който като в сапунен сериал всички са недоволни. Грешното в цялата реформа беше елиминирането на професионалните спорове. Това каза в предаването "Преди всички" членът на Висшия съдебен съвет Румен Георгиев. Според него последицата от всичко това е наелектризирането и поляризирането на съдебната система, което е за сметка на хората. Всичко скандално, свързано със съдебната система, според него се отразява върху работата на магистратите:

Голяма част от хората в съда, които в събота и неделя носят торби с дела, за да ги пишат на домашния си компютър, които работят всеотдайно за заплатите, за които останалите българи им завиждат, се чувстват оплюти и незащитени от държавата и обществото, в чиято полза работят, и не искат да ги слагат в един куп с други, които вече действително са доказали с действията си, че не заслужават да бъдат в тази система. И тук няма никаква политика. 

Грешното в цялата тая реформа беше, че самите професионални спорове бяха елиминирани. Реформата започна направо с едно предложение на правосъдния министър, то беше обявено за единствено верно, беше вкарано в парламента, беше прието като някаква политическа рамка, декларация или планиране и от тук нататък – кой е за прогреса и успеха, и кои са лошите, които поддържат статуквото – с този начин на провеждане на едно обсъждане нещата се наелектризираха и сега като в сапунен сериал всички ще са недоволни. И излиза, че след огромни разходи 15 месеца чисто политическо дебатиране сме постигнали един резултат, от който всички сме недоволни.

Много от обсъжданите и злободневни теми ги забравяме за три дни, а всъщност важните неща са страничните, необсъждани факти, например колко бебета са се родили, отбеляза Румен Георгиев.

Приключва двугодишният проект на Висшия съдебен съвет, посветен на електронното правосъдие, чийто ръководител е Румен Георгиев. Проектът според него прави две много важни стъпки към електронното правосъдие: правен и технически анализ и електронен портал, който може да бъде полезен в много кратък срок, ако се създадат норми и правила в съответните закони, защото електронната среда е много чувствителна.

Съществуващите сега пет деловодни системи трябва да се редуцират до една, а данните на съдилищата да се въведат в портала, обясни Георгиев. Идеята е новите технологии да навлязат в правосъдието и то да стане по-бързо, по-достъпно и по-ефикасно: делата да траят по-малко, хората да не се занимават с носене на документи на няколко места, а адвокатите да не обикалят адвокатските стаи, за да им се търсят делата, каза още Румен Георгиев.

Проектът на ВСС приключва с две трети от предвидените средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна