Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стефан Константинов: Рязането на ленти не може да бъде основна цел в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Не може дефицитът на здравната каса и откриването на нови обекти и рязането на ленти да бъдат основна цел в здравеопазването. Основна цел трябва да бъде дали хората са доволни и дали работещите в системата са доволни. Ако хвалбата е за намаляване на дефицита, аз също трябва да изкарам шестица. Това каза в предаването „Преди всички“ бившият здравен министър Стефан Константинов.

Ако реформата е да събираме позитиви, значи се прави така, както се прави в момента… Не виждам реформа, освен в създаваната медийната еуфория. Една от тънкостите на политическия живот е на всеки да обещаваш онова, което иска да чуе.

Големите инвестиции в апаратура не се правят за два-три месеца и са резултат от усилията и на други екипи и други министри, обясни д-р Константинов, коментирайки зачестилите откривания на медицинска апаратура и изтъкването им като заслуга на здравната политика на настоящия министър на здравеопазването.

Д-р Константинов подчерта липсата на смисъл от разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен като един от компонентите на здравната реформа на д-р Петър Москов, защото парите за двата пакета идват от едно и също място. От над 300 клинични пътеки само две отиват в допълнителния пакет и това са незначителни суми, посочи Константинов. Той прогнозира нулев ефект от тази промяна.

Здравната карта теоретично има смисъл, но практически отдавна е изпуснат моментът за реализация на идеята, заяви Константинов относно другата голяма тема в реформата на министър Москов.

Според Стефан Константинов, настоящият здравен министър подвежда хората за състоянието на здравеопазването у нас и цитира анализ на Световната банка, според който спрямо средствата, с които които разполага обществото ни и продължителността на живота се намираме на добри позиции. Нещата при сърдечно-съдовите заболявания също не са така катастрофални, каквито се представят. Дори като удовлетвореност на пациентите за последните няколко години изпреварваме Полша, Румъния и Латвия в Индекса на европейския потребител, уточни бившият здравен министър Стефан Константинов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени