Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отново ще гласува кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на САС

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет ще повтори днес гласуването за избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. При първото гласуване тя не събра достатъчно подкрепа, но Върховният административен съд отмени решението заради липса на мотиви.

Съдия Куцкова не беше избрана, въпреки че изказалите се общо 12 съдебни кадровици открито заявиха подкрепа за кандидатурата ѝ. След гласуването обаче сметката се промени и за нея "за" гласуваха само девет от тях. Така кандидатурата на Нели Куцкова беше отхвърлена, а тайното гласуване във ВСС за пореден път компрометирано, защото изборът показа метаморфозата на съдебните кадровици от публично подкрепящи в негативно гласуващи.

Нели Куцкова обжалва неизбирането си пред Върховния административен съд и трима съдии върнаха Висшия съдебен съвет "на поправителен" заради нарушение на закона, който казва, че и положителният, и отрицателният вот трябва да бъдат мотивирани.

На днешното гласуване се гледа като тест за това ще приключи ли след близо година и половина неуспешни опити изборът за титулярен ръководител на Софийския апелативен съд, или това ще бъде поредният провален избор. Резултатът е важен, защото ще покаже повлияли ли са се съдебните кадровици от коментарите на премиера Бойко Борисов, който покрай съдебните протести се усъмни в независимостта на съдия Нели Куцкова заради битността ѝ на заместник-министър на правосъдието преди 20 години и кандидатирането ѝ за вицепрезидент преди 14 години.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна