Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: През 2015-а земеделците са получили 3,4 млрд. лева финансова подкрепа

Снимка: БГНЕС
Около 3,44 млрд. лева е финансовата подкрепа, която българските земеделци са получили от началото на годината до момента. Това отчете министърът на земеделието Десислава Танева на специална пресконференция. 

Тази година е направено всичко възможно помощ да получат уязвимите сектори като производството на плодове, зеленчуци и животновъдството. На тях, за първа година, е изплатена т.нар. "обвързана с производството подкрепа". Голяма част от финансирането е направено с европейски пари. 93% от средствата по старата Програма за развитие на селските райони са усвоени. За тази година загубата, според Министерството на земеделието, ще бъде 15 млн. лева. За целия програмен период сме загубили 330 млн. лева. 

Първите четири мерки от новата програма са отворени за кандидатстване, обясни Танева: 

През настоящата 2015 година за първи път след 2-годишна пауза земеделските производители се състезаваха за 347 млн. евро общо подкрепа за инвестиции за техните стопанства или предприятия. 

Добър резултат се отчита и в стопанисването на горите. Откакто са създадени шестте държавни горски предприятия, техният финансов резултат тази година е най-добър. 

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов не отрече, че битката с бракониерството не е спечелена, но трябва да продължи да се води. 

Отчита се развитието на животновъдството и броят на някои животни се увеличава, заяви зам.-министърът Цветан Димитров

През 2016 година се очаква изцяло нов закон по храните. Догодина трябва да бъде решена съдбата на дружество “Напоителни системи“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени