Диригентът Милка Толедова: Всичко в живота тръгва от класиката

Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ОДК – Пловдив с част от Младежката формация към хоровата школа „Стефка Благоева”, под диригентството на Милка Толедова
Снимка: Мануела Манчева
На 23 и 30 декември предаването Cantate Jubilate от 23.00 часа е посветено на коледното турне на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева" към едноименната хорова школа с част от Младежката формация към школата. То се състоя от 1 до 15 декември по покана на белгиеца Жан-Пиер ван Авермаат - член на Световния хоров съвет.
Юлия Петрова – хормайстор и пианист в Хорова школа „Стефка Благоева“, и Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, при ОДК – Пловдив
Под диригентството на Милка Толедова в партньорство с Юлия Петрова – хормайстор и пианист в школата, съставът изнесе девет самостоятелни вечерни концерта с богата програма в две части и почти ежедневно имаше съвместни следобедни участия с белгийски деца в различни училища. Извън концертните изяви в Аалст, Дендерхоутем, Гент, Беверен, Хале, Мец, Локерен и Оосткамп, г-н Авермаат беше подготвил богата културна програма с посещение на забележителности в Антверпен (къщата на Рубенс), Брюксел (Европейския парламент), Мехелен – старата столица на Белгия, и красивия Брюж, известен с името Венеция на севера.

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ОДК – Пловдив, под диригентството на Борислава БлагоеваБорислава Благоева – музикален педагог в хоровата школа „Стефка Благоева”, също участва в концертните програми с момчетата, като представи няколко песни. Обикновено концертите се провеждаха в красиви катедрали, изпълнени с многобройна публика. Присъстваха и високопоставени личности, а на финала, след всеки концерт имаше бисове.
Цялата прекрасна атмосфера на коледното турне на пловдивските момчета и младежи от хоровата школа „Стефка Благоева“ ще усетите с документален звук и интервюта в две поредни издания на Cantate Jubilate – на 23 и 30 декември 2015 година. Така, с много красота, хармония и нови приятелства ще завършим юбилейната за предаването ни година, в която отпразнувахме 20-я му рожден ден.
„Всичко в живота тръгва от класиката“ – казва в интервюто Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към едноименната хорова школа. Какво още споделя за радиослушателите, можете да чуете в звуковия файл, заедно с изпълнения под нейно диригентство, записани на 9 декември 2015 година в катедралата в град Хале, Белгия.


Снимки в галерията: Мануела Манчева
Още от категорията

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12

Glo Bal Kan project и Богдана Петрова

Glo Bal Kan project събира  -  в студио и на една сцена в Бургас - кавалджията Недялко Недялков, саксофониста Владимир Карпаров, китариста Петър Миланов, изпълнитела на ударни Стоян Янкулов – Стунджи, а за вокал са поканили младата и талантлива певица Богдана Петрова. Песните във формацията изпълнява певицата Богдана Петрова от Пловдив, която..

публикувано на 20.09.18 в 10:23

Лом посреща рок фестивал в Деня на независимостта

Лом ще бъде домакин на осмото издание на музикалния фестивал "Рок вълнение" 2018. На 22 септември, когато отбелязваме Деня на независимостта, на сцената на площад "Свобода" в Крайдунавския град ще свирят групите "Аудиополиси", "Дедал" и "Обратен ефект", каза организаторът на фестивала Красимир Илиев:  "Концертът е в събота от 19.00 часа...

публикувано на 20.09.18 в 08:20