Диригентът Милка Толедова: Всичко в живота тръгва от класиката

Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ОДК – Пловдив с част от Младежката формация към хоровата школа „Стефка Благоева”, под диригентството на Милка Толедова
Снимка: Мануела Манчева
На 23 и 30 декември предаването Cantate Jubilate от 23.00 часа е посветено на коледното турне на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева" към едноименната хорова школа с част от Младежката формация към школата. То се състоя от 1 до 15 декември по покана на белгиеца Жан-Пиер ван Авермаат - член на Световния хоров съвет.
Юлия Петрова – хормайстор и пианист в Хорова школа „Стефка Благоева“, и Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, при ОДК – Пловдив
Под диригентството на Милка Толедова в партньорство с Юлия Петрова – хормайстор и пианист в школата, съставът изнесе девет самостоятелни вечерни концерта с богата програма в две части и почти ежедневно имаше съвместни следобедни участия с белгийски деца в различни училища. Извън концертните изяви в Аалст, Дендерхоутем, Гент, Беверен, Хале, Мец, Локерен и Оосткамп, г-н Авермаат беше подготвил богата културна програма с посещение на забележителности в Антверпен (къщата на Рубенс), Брюксел (Европейския парламент), Мехелен – старата столица на Белгия, и красивия Брюж, известен с името Венеция на севера.

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ОДК – Пловдив, под диригентството на Борислава БлагоеваБорислава Благоева – музикален педагог в хоровата школа „Стефка Благоева”, също участва в концертните програми с момчетата, като представи няколко песни. Обикновено концертите се провеждаха в красиви катедрали, изпълнени с многобройна публика. Присъстваха и високопоставени личности, а на финала, след всеки концерт имаше бисове.
Цялата прекрасна атмосфера на коледното турне на пловдивските момчета и младежи от хоровата школа „Стефка Благоева“ ще усетите с документален звук и интервюта в две поредни издания на Cantate Jubilate – на 23 и 30 декември 2015 година. Така, с много красота, хармония и нови приятелства ще завършим юбилейната за предаването ни година, в която отпразнувахме 20-я му рожден ден.
„Всичко в живота тръгва от класиката“ – казва в интервюто Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към едноименната хорова школа. Какво още споделя за радиослушателите, можете да чуете в звуковия файл, заедно с изпълнения под нейно диригентство, записани на 9 декември 2015 година в катедралата в град Хале, Белгия.


Снимки в галерията: Мануела Манчева
Още от категорията

След повече от четвърт век Вагнеровият „Лоенгрин“ се завърна в „Ла Моне“

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от новата постановка на една от най-обичаните и най-често представяни Вагнерови романтични опери в Брюксел. Главният диригент на Кралския театър „Ла Моне“ – Ален Айтиноглу, е осъществил музикалното ръководство, сценичната реализация е била на французина Оливие Пи,..

публикувано на 27.05.18 в 12:05
Александрина Симеон

Александрина Симеон: Животът е като вода

Преди шест години - през 2012 г., на сцената на джаз фестивала в Банско за първи път пред българска публика излезе Александрина Симеон . Тя живее от шестгодишна в Германия, но въпреки това говори и пее на български. На тазгодишния 21-ви джаз фестивал в Банско отново ще бъде гост, като в квинтета й ще има нов член - джаз тромпетистът Бени Браун, който..

публикувано на 27.05.18 в 10:10
Петър Ступел (вляво) и Атанас Бояджиев

Приятели – трета част

Приятели Казвам аз „приятел пръв“, казваш ти „приятел пръв“, казваме „приятел пръв“, но защо е той такъв? Затова, че пръв полита в огъня да те спаси, пръв и без да се запита прав ли си, или не си. Пръв за теб леда пролазва; пръв за теб пролива кръв – ето за това се казва, че приятелят е „пръв“!                        (от спектакъла „Бяла приказка“)..

публикувано на 26.05.18 в 14:25
Композиторът Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
euroradio

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио.  Българското национално радио участва  в тазгодишния  фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия с квартет "Българка Джуниър" - Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и Тонка Колева в съпровод на Темелко Иванов и Ивелин Божанов ще представят народни песни от..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
Сцена от постановката на „Сомнамбула“ в Марибор.

Петя Иванова и Ирена Петкова – две българки в постановката на „Сомнамбула“ на Белини в оперния театър в Марибор

Поканата за оперната вечер включва две предложения: „Сомнамбула“ на Белини и „Вечерня за благословената Дева“ на Монтеверди . На 6 април беше премиерата на операта „Сомнамбула“ в театъра за драма и балет в Марибор. Постановката е на Хуго де Ана „Постановката е интересна с това, че самата сцена е много разчупена, с красота, естетика“ – казва Петя..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Честит юбилей на виолончелиста Венцеслав Николов

Ансамбъл „Силуети“ и Венцеслав Николов представят своята песенна програма на 26 май. Какво е юбилеят за един музикант? – „Един обикновен концертен сезон от многото сезони. Както за всеки концерт, така и за тези свързани с някаква годишнина се готвя по същия начин“. Защо е посветен на песента този концерт? –  „Много обичам вокалната..

публикувано на 25.05.18 в 17:45