Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Лазарова: Европейската съдебна мрежа помага в установяването на контакти между магистратите

Снимка: БГНЕС

Създаде се структура с изключително високи професионални характеристики, както и насочена към практическите интереси във връзка с наказателни дела. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ съдия Ангелина Лазарова, която беше определена да представлява България в Европейската съдебна мрежа.

Националната съдебна мрежа има за цел да оказва необходимото съдействие на органите на съдебната власт за ефективната им подготовка по изпращане и изпълнение на молби за правна помощ, както и да си сътрудничи с лицата за контакт от Европейската съдебна мрежа, "Евроджъст" и с всички институции, организации и структури, които изпълняват функции в областта на международната правна помощ.

ВСС създаде тази мрежа, заедно с високите изисквания към влизащите към нея членове, тъй като е много голямо значението на координацията и сътрудничеството между компетентните органи на държавите при предотвратяването и наказването на различните форми на трансграничната престъпност.

От Конвенция 2000 (Европейска конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси) комуникацията между държавите е изключително улеснена. Създадени са различни европейски и национални структури, които да подпомогнат този контакт между орган и орган между двете държави.

Ролята на националната съдебна мрежа за сътрудничество по наказателни дела е да подпомогнем този директен контакт, за да може колегите да намерят ефикасна компетентна неотложна помощ тогава, когато това е необходимо.

Освен че се съкращава време, а и се събират повече доказателства, Европейската съдебна мрежа помага в установяването на контакти между магистратите:

Изключително е важно да повишаваме доверието помежду си, защото по-малко се знае за българските магистрати.

В нашата мрежа се залагат доста амбициозни начинания, които ще имат като последица утвърждаването на високопрофесионални етични стандарти, когато си сътрудничим и комуникираме със заинтересовани лица и власти от други държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!