Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и институции, харчили нездравословно, влизат в "Черна книга" на граждански натиск

"Черна книга на правителственото разхищение в България" е сборник от 10 примера за разхищение от страна на държавни или държавно финансирани институции, извършени през последните 15 години.

В студиото на Радио София за нейните 80 страници говорим със Стоян Панчев от Българското либертарианско общество и Илия Лингорски – председател на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Политиците могат да правят всичко, което поискат и което им се позволява. Тези хора и в другите страни крадат или правят нередности, но трябва да има нещо, което да ги спира, да ги наблюдава, да ги контролира. Промяната е възможна, когато гражданският натиск е по-силен и влиятелен – коментираха гостите. - Търсили сме рационалност, смисъл или документални нарушения. Средствата може да са похарчени по закон, но не и целесъобразно. Тогава също може да се установи проблем.

В книгата - резултат от сътрудничеството на ИПИ, Българско либертарианско общество и Фондация за свободата "Фридрих Науман", са описани казуси с местна и централна власт, с проекти, финансирани с европейски средства и от българския данъкоплатец.

Апетитът за нездравословно хранене през бюджета, е огромен. Това ще доведе икономиката ни до шоковата зала, като след инсулт… Няма нищо безплатно, това че е от държавата, не значи че е безплатно, пак ние го плащаме…- смята Илия Лингорски. - Големият успех на книгата е, че посочва истината, че проектите не се плащат от държавата, а от самите нас.

Докато ни е страх от промените и треперим за поминъка и да не разбутаме държавната хранилка, ще отиваме към по-лошо, към запушване на артериите на икономиката. Натрупването, което води към криза е постепенно, но инфарктът настъпва внезапно. Така е не само с човешкия организъм, а и с икономиката.

Такива книги се издават и в други страни. В Германия например много от политиците се плашат да не попаднат в такъв сборник.

Чуйте повече за книгата и за намеренията на съставителите ѝ от разговора на Лили Големинова със Стоян Панчев и Илия Лингорски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени