Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата вече е 420 лева, пенсионната възраст за трета категория труд нараства

Снимка: Капитал

Пенсионната възраст за трета категория труд нараства на 61 години за жените и 64 за мъжете. Изискваният стаж нараства също от днес с два месеца.

Минималната работна заплата вече е 420 лева. След облагане с данъци и осигуровки, най-ниско платените работници ще сложат в джоба си "чисто" 329 лева. За бизнеса в някои сектори, 420 лева са непосилни, защото върху сумата сеначисляват и добавките за прослужено време, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Минималната работна заплата става фактически не 420, а 470 лева, което е повече от средния осигурителен доход в 5 икономически дейности, където са заети над 200 000 души.

Минималната цена на час труд вече е 2,50 лв. По-високата минимална заплата не се отразява на размера на обезщетението за гледане на малко дете през втората година. Той се запазва на 340 лева.

От днес са в сила, новите по-високи размери на детските добавки. За едно дете в бедно семейство, те се увеличават с 2 лева и стават 37 лева. Парите за две деца остават общо 85, а за три се повишават с десет лева и ще са 130 на месец. За раждане на трето дете, еднократната помощ се увеличава от тази година със 100 лева и ще е 300. Традиционно и през тази година се увеличават средно със 7% минималните осигурителни прагове, за работещите в реалната икономика. Индексацията на пенсиите ще е с 2.5 на сто, но чак от 1-ви юли. Прогнозите сочат, че за цялата 2016-та година, реално пенсиите ще отбележат ръст от 3.5 на сто.

До юни е в сила забраната за варене на домашна ракия.

От обращение излиза банкнотата от един лев, припомнят от БНБ. До края на миналата година банкнотата беше официално платежно средство. В обращение има около 4 млн. банкноти.  Всеки, който иска да ги обмени с познатата ни еднолевова монета, може да го направи в платежния център на БНБ без такса. 

Новият акциз за цигарите е в сила от днес. това ще доведе до поскъпването им с 20 стотинки до 1 лев за пакет през следващите месеци.

Природният газ поевтинява с малко над 2%, но цените на топло и електроенергията остават непроменени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени