Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Чуков: Саудитска Арабия иска нов регионален блок на тактическа и антииранска основа

Снимка: БГНЕС

Шиитите и сунитите са двете основни деноминации в ислямското семейство. Сунитите са около 1,2 млрд., равностойни по брой на католиците по света. Останалите около 300 млн. души, а може би и повече, са шиити.

Те имат различни представи за държавата, за държавността. Шиитите създават една строго сакрализирана теократична държава, при която духовният лидер е този, който държи реално цялата власт, а президентът, който е избран, представлява светската власт и тя е подчинена. 

Това обясни за предаването "12+3" по "Хоризонт" арабистът проф. Владимир Чуков, който направи аналог с древните римска и византийска империи и различният им подход към властта – папоцезаризъм и цезаропапизъм, като уточни, че сравнението не е точно.

При понятието цезаропапизъм при сунитите халифът е "пръв сред равни", тоест там има други особености на начина на реализирането на държавността.

Подписването на Иранската ядрена програма бележеше желанието на Вашингтон да се опита да се доближи да влияе върху политиката на Иран. В същото време все повече надделява мнението, че руско–саудитско споразумение най-вече ще създаде необходимата политическа формула за уреждането на ситуацията със Сирия, обясни експертът. 

Той обърна внимание, че екзекутираният духовник шейх Нимр ан Нимр – борец за правата на шиитите в Саудитска Арабия, е бил екзекутиран заедно с 46 други души, обвинени в тероризъм, сред които и лидер на "Ал Кайда". Саудитска Арабия и Иран са регионални съперници, поясни той:

Саудитска Арабия много ясно се опита да отъждестви Иран с вече консенсусните, признати от целия свят, терористични субекти. Посланието, което изпраща Саудитска Арабия, подбирайки точно конкретния момент за екзекуцията, е много ясно желание да се създаде нов регионален блок, но вече на тактическа основа и на антииранска основа. Неслучайно преди броени дни на посещение там беше и турският президент Реджеп Ердоган.

В момента икономиката на Китай влияе по-силно върху цената на петрола, отколкото сблъсъкът между двете държави – износителки на нефт, обясни Чуков. Причината, освен външна интервенция в ценообразуването, е наличието на големи количества алтернативно гориво, каквото е шистовият газ.

Интервюто на Даниела Якова с проф. Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени