Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандум за достъпност в защита на хората с увреждания набира популярност в интернет

Фейсбук общността "За достъпна среда" разпространи в интернет- страницата си  Меморандум за достъпност в Република България.  Документът ще бъде връчен на всички държавни институции, които имат отношение към осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания.

Хората в неравностойно положение настояват за спазването на Наредба  4 на Регионалното министерство за достъпна среда, както и на Конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана от Парламента в началото на 2012-а година.

Иван Янев, председател на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" посочи:

Наредба 4 е един разкошен документ. Аз като го четох за първи път реших, че чета някаква приказка. Оказа се, че това е наш, български, нормативен акт, който просто не се прилага. Това, което би следвало да се случи е да има орган, който да отговаря специално за достъпността - дали един обект е достъпен за хора в неравностойно положение, в това число възрастни хора и майки с колички, или не е, и той да няма право да бъде пуснат в експлоатация , ако не отговаря на нормите за достъпност.

Говориме за новите обекти, но също така и за Столичното метро, а да не казваме за булевард "Витоша" , който е пешеходна зона, и на който е неглежирана достъпността и там.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна