Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плахо успокоение на китайските и световните борси след спешни мерки, предприети от властите в Пекин

Китайският фондов пазар приключи днешната търговия с растеж от близо 2%, парирайки малка част от солидните загуби през настоящата седмица, след като властите в Пекин се наложи да предприемат спешни мерки, за да ограничат инвеститорската паника в сила от началото на годината.

Подкрепа за опита за известна стабилизация на пазарите на акции оказа вчерашно решение на Китайската комисия по ценните книжа и фондово борси да отмени системата за принудително спиране на търговията на фондовите борси в страната само четири дни след нейното въвеждане.

В същото време Народната банка на Китай (PBoC) повиши слабо фиксинга на местната валута до 6,5636 юана за един долар, след като само ден по-рано тя девалвира юана с близо 0,5% до петгодишно дъно 6,5646 нивото, давайки по този начин знак, че няма да позволи по-нататъшна негова драматична обезценка. Появиха се слухове, че през днешната търговия PBoC е провела и директна интервенция на валутния пазар в подкрепа на местната валута. Заговори се, че и китайският валутен регулатор (SAFE) е поръчал на някои от големите държавни банки да ограничат своите покупки на долари до края на настоящия месец.

Всички това доведе до отслабване на напрежението на капиталовите пазари както в страната, така и на останалите азиатски борси. Общият китайския фондов индекс Shanghai Composite приключи днешната търговия с повишение от близо 2% след вчерашен срив с цели 7% само в рамките на 15-ина минути след старта на търговия, което доведе до предсрочно прекратяване на работата на китайските борси в четвъртък и беше в основата на последвалата "кървава сеч" на световните капиталови пазари. Индексът Hang Seng нарасна с 0,83%, южнокорейският индекс Kospi - с 0,7%, докато японският индекс Nikkei и австралийският ASX200 приключиха петъчната търговия с понижения от по 0,4%.

Въпреки днешният опит за плах отскок на китайските акции, индексът Shanghai Composite приключи първата седмица на новата година със загуба от цели 10% - най-слабо негово представяне след предишния срив през август 2015-а година. Това означава, че само в рамките на първите пет работни дни на 2016-а година от пазарната капитализация на китайските компании, търгувани на борсите в страната, бяха заличени цели 1,1 трлн. долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!