Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МОН очакват проектите на новите учебници за 1-ви и 5-и клас до половин година

Снимка: БГНЕС
До половин година в просветното министерство трябва да получат от издателите пробните екземпляри на новите учебници за 1-ви и 5-и клас, съобщи министърът на образованието Тодор Танев, като уточни, че издателствата може да са готови и по-рано:

Тези, които дойдат при нас с готови материали, ще бъдат етапно оценявани първо от нашите комисии, за да не се натрупат всички. При всички случаи ще има буквари за първолаците и няма абсолютно никакъв проблем да се започне и в първи, и в пети клас по старите учебници, но при спазване на новата програма, за която ще се получат инструкции.

Според министър Танев промените в учебното съдържание за първи клас са минимални:

Що се отнася до 5-и клас, там по история е по-особен случаят. По история може да бъде взет като мостра учебникът, който е за седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми. Да не се плашат родителите, няма цялото съдържание за седми клас.


Министерството на образованието не обмисля нова система за прием в първи клас. Проф. Танев каза, че класирането на първокласниците в София ще се решава в тясна връзка със синдикатите.

По отношение на проблемите в Стопанската академия в Свищов, има вариант учебното заведение да стане филиал на Русенския университет, каза Тодор Танев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени