Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша

доц. Спасимир Домарадски
Снимка: www.transmedia.bg

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски, доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на списанието "Республика Нова":

От 89-та година до днес, не е имало момент, в който обществените медии са били наистина обществени. Цялата процедура, начинът на избиране на техните директори, контролът върху тях е изцяло свързан с правителството чрез въпроса за финансиране, чрез факта, че хората от Съвета за медии са избирани от парламента. Естествено, който има мнозинство, може да налага съответното си влияние. Така, че трудно е да се каже, че преди това медиите са били обективни, а сега има опасност те да не бъдат обективни. Не се случва нещо наистина съдбовно. По-скоро се случва нещо, което до преди се толерираше, а сега като цяло се показва едно лице, което е доста нелицеприятно. 

Могат да се появят варианти, чрез които правителството да се опита да стигне и до по-съществени промени. Тоест да използва различни вратички дори за промяна на Конституцията. Ако нещата тръгнат в тази посока, тогава можем да говорим за доста съществени проблеми в самата Полша. Действително, ако се стигне до там, ще е много трудно да се предвиди какви ще бъдат последиците. Ние днес виждаме, че подкрепата за правителството доста сериозно намалява. Действията, които предприема, не се одобряват дори и от част от хората, които са гласували за тази партия и за промените, които тя предлагаше.

Според Спасимир Домарадски, начинът, по който се говори за Полша в момента не показва реалната ситуация и нещата се преувеличават. Най-лошото при промените, които се случват сега в Полша са стилът и бързината с която се въвеждат, смята Домарадски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени