Най-големият индийски храм във Великобритания е облицован с врачански варовик

Проектът "Разходки из Лондон" събира сънародниците ни по необичаен начин
| обновено на 11.01.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е да си българин в Англия? Как връзката с останалите сънародници в британската столица може да носи и познание? Бойко Боев и Десислава Дякова разказват в предаването "Хоризонт до обед" за сайта "Разходки из Лондон", който свързва сънародниците ни по необичаен начин. Част от разходките са тематични и нетуристически, търсят специфични места и са наситени с повече емоция, споделиха Боев и Дякова. 

Опитваме се да разказваме истории, не сухи факти. Разказваме част от историята на Лондон чрез тези истории - например тази на чая "Ърл грей" или на мелбата, разказа Бойко Боев:

Разходките са чудесна възможност да си говорим помежду си. Тези разходки не са само за българи. Повечето хора, които идват, научават за тях от нашия сайт, където описваме предварително места, които ще посетим.

През цялото време преосмисляме живота си в Англия чрез опита си в България. Когато човек живее в чужда държава, има нужда да сподели опит със себеподобните си. Пристигаме във Великобритания със заучени от училище неща, които обаче не ни помагат да се чувстваме добре там. Целта е да се научим да живеем във Великобритания и да се чувстваме добре там.

Разказваме за българи, които са успели да се адаптират към местната среда – например Ивайло Пенев произвежда бира, използвайки розова вода… Искаме да направим българите във Великобритания видими.

Бойко Боев разказа още, че в Северен Лондон има улица "Плевен", а друга наша сънародничка е открила улица "Варна":

Научихме например, че най-големият индийски храм извън Индия е във Великобритания и е облицован с врачански варовик. Камъкът е бил обработен в плочи на ръка. Всяка част е била номерирана.

Разходките са започнали през 2013 година с над 100-километров маршрут през паркове и през околовръстния път на Лондон. Вторият маршрут включва централни зони около река Темза. Сега над 800 души се присъединяват към разходките. Това разказа Десислава Дякова.

Много от приятелите ни казват, че кварталите които посещаваме, им привличат вниманието с факти, които не са забелязвали, докато са пребивавали там, посочи тя.


Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Вестник "Ню Йорк Таймс" определя вчерашните гласувани промени в македонската конституция като "ход, който би могъл да сложи край на спора с Гърция и да постави балканската нация по пътя към присъединяването към НАТО". Пътят обаче все още е сложен и крайният резултати далеч не е надежден, отбелязва изданието. Джулиан Асандж предприе съдебни..

публикувано на 20.10.18 в 09:57

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда в 18 града

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда днес едновременно в 18 български града. Кампанията е посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, който беше на 18 октомври. В София походът ще започне от Националния дворец на културата в 11 часа и ще завърши в Античен комплекс "Сердика". За пета..

обновено на 20.10.18 в 09:22
с. Труд - Централа за производство на електро и топлоенергия от биомаса

Пореден протест на жителите на Труд срещу централата, произвеждаща електроенергия от биомаса

За пореден път жителите на Труд ще протестират срещу централата, която произвежда електричество от биомаса в покрайнините на пловдивското село. Хората ще изразят недоволството си от замърсяването на въздуха в района като проведат и шествие, което се очаква за кратко да блокира движението по пътя Пловдив - Карлово. Протестиращите настояват..

публикувано на 20.10.18 в 09:04
Мария Габриел

Мария Габриел - гост на ателие за забавно програмиране с робота Финч в столично училище

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще бъде гост на ателие за забавно програмиране с робота Финч в Първо СУ "Пенчо П. Славейков" в София. Инициативата е в рамките на Европейската седмица на програмирането, която се осъществява за шеста поредна година. Уменията си пред българския еврокомисар ще покажат деца от пети..

публикувано на 20.10.18 в 08:58

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) . Общо сто и осемнайсет учени на бъдещето от цял свят ще намерят място в..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Преглед на печата

"Сменяйте гумите, студът идва по-рано", предупреждава на първа страница "24 часа". Според климатолога проф. Георги Рачев в последната седмица на октомври ни очаква доста по-влажно време. Сняг ще вали на 21 срещу 22 октомври, но във високите части на планините в Западна България. С повишаването на доходите българите ядат по-малко компоти и..

публикувано на 20.10.18 в 06:35

Омбудсманът Мая Манолова ще отчете 3 години от встъпването си на поста

Омбудсманът Мая Манолова ще отчете 3 години от встъпването си на поста с Бяла книга на неразрешените проблеми на гражданите. Тя ще представи и броя на постъпилите жалби и темите, по които е работила институцията за времето от 20 октомври 2015-та година до 20 октомври тази година. Мая Манолова ще огласи и намеренията си за работата си..

публикувано на 20.10.18 в 04:37