Най-големият индийски храм във Великобритания е облицован с врачански варовик

Проектът "Разходки из Лондон" събира сънародниците ни по необичаен начин

| обновено на 11.01.16 в 12:37
ЕПА/БГНЕС

Какво е да си българин в Англия? Как връзката с останалите сънародници в британската столица може да носи и познание? Бойко Боев и Десислава Дякова разказват в предаването "Хоризонт до обед" за сайта "Разходки из Лондон", който свързва сънародниците ни по необичаен начин. Част от разходките са тематични и нетуристически, търсят специфични места и са наситени с повече емоция, споделиха Боев и Дякова. 

Опитваме се да разказваме истории, не сухи факти. Разказваме част от историята на Лондон чрез тези истории - например тази на чая "Ърл грей" или на мелбата, разказа Бойко Боев:

Разходките са чудесна възможност да си говорим помежду си. Тези разходки не са само за българи. Повечето хора, които идват, научават за тях от нашия сайт, където описваме предварително места, които ще посетим.

През цялото време преосмисляме живота си в Англия чрез опита си в България. Когато човек живее в чужда държава, има нужда да сподели опит със себеподобните си. Пристигаме във Великобритания със заучени от училище неща, които обаче не ни помагат да се чувстваме добре там. Целта е да се научим да живеем във Великобритания и да се чувстваме добре там.

Разказваме за българи, които са успели да се адаптират към местната среда – например Ивайло Пенев произвежда бира, използвайки розова вода… Искаме да направим българите във Великобритания видими.

Бойко Боев разказа още, че в Северен Лондон има улица "Плевен", а друга наша сънародничка е открила улица "Варна":

Научихме например, че най-големият индийски храм извън Индия е във Великобритания и е облицован с врачански варовик. Камъкът е бил обработен в плочи на ръка. Всяка част е била номерирана.

Разходките са започнали през 2013 година с над 100-километров маршрут през паркове и през околовръстния път на Лондон. Вторият маршрут включва централни зони около река Темза. Сега над 800 души се присъединяват към разходките. Това разказа Десислава Дякова.

Много от приятелите ни казват, че кварталите които посещаваме, им привличат вниманието с факти, които не са забелязвали, докато са пребивавали там, посочи тя.


print Отпечатай
Още от категорията

Преглед на печата

"Токът може да поскъпне значително от лятото, пише на първата си страница вестник "Сега" . Всекидневникът обяснява, че след като от началото на април цените бяха увеличени, се очертава повторно повишение от 1 юли. От НЕК предлагат нарастване на цената на едро до 10 на сто, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита, или за..

публикувано на 28.04.17 в 06:35

Протестиращи нахлуха в парламента в Скопие

Ситуацията в Македония постепенно се нормализира, след избухналите вчера пред и във парламента в Скопие сблъсъци. По последна информация броят на ранените е над 40 души, като сред тях има и протестиращи, и полицаи. Всички депутати вече са изведени от сградата на народното събрание, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Стотици..

обновено на 28.04.17 в 04:54

БДЖ пуска допълнителни вагони за предстоящите почивни дни

Заради поредицата почивни дни, от днес до 2 май включително, БДЖ увеличава с допълнителни вагони съставите на някои влакове. Ще бъдат осигурени над 13 хиляди допълнителни места за пътниците. С допълнителни вагони ще са  влаковете в посока София, Варна, Горна Оряховица, Русе, Силистра, Лом, Видин, Благоевград и Пловдив. Подробна информация може да бъде..

публикувано на 27.04.17 в 20:39
тец

Референдум срещу изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен”

Над  400 подписа са събрани от жителите на село Чернево, община Суворово, под искането за референдум срещу изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен” край селото.  Очаква се решението за референдума да бъде гласувано на следващото заседание на общинския съвет. Екологът на „Солвей соди” Иво Божидаров увери, че за депото има издадено..

публикувано на 27.04.17 в 20:36

Задържан е извършителят на вчерашния банков обир в сградата на КАТ в Благоевград

Полицията в Благоевград задържа извършителя на вчерашния банков обир в сградата на КАТ, която е на метри от полицейското управление. 29 годишният Илия Илиев   има зад гърба си два други обира и един грабеж. Подробностите по случая  бяха огласени на брифинг в прокуратурата. Илия Илиев с прякор Тарантулата може да се определи като пълен неудачник в..

публикувано на 27.04.17 в 20:22
Спасеният котарак Тигър

Ветеринари спасиха пронизано от стрела на арбалет коте

За пореден случай на жестокост към животно, алармираха от Организацията за защита на животните "Четири лапи". Сигнал за пронизан от стрела от арбалет котарак е подаден от жители на софийското село Герман. За случая вече е подаден сигнал в полицията. Започнало е разследване, извършителите се издирват, съобщиха от СДВР. Сигналът за намерен в безпомощно..

обновено на 27.04.17 в 18:59

Георги Апостолов: Телевизиите се състезават с интернет без шанс за победа

За една година в Съвета за електронни медии само от неправителствени организации са подадени над 15 сигнала за груби нарушения на правото на личен живот на децата. Това съобщи в предаването "Нещо повече" Георги Апостолов, координатор на програмата "Безопасен интернет": Обичайно сигналите са свързани с криминални прояви или насилие, като децата..

публикувано на 27.04.17 в 18:21