Най-големият индийски храм във Великобритания е облицован с врачански варовик

Проектът "Разходки из Лондон" събира сънародниците ни по необичаен начин
| обновено на 11.01.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е да си българин в Англия? Как връзката с останалите сънародници в британската столица може да носи и познание? Бойко Боев и Десислава Дякова разказват в предаването "Хоризонт до обед" за сайта "Разходки из Лондон", който свързва сънародниците ни по необичаен начин. Част от разходките са тематични и нетуристически, търсят специфични места и са наситени с повече емоция, споделиха Боев и Дякова. 

Опитваме се да разказваме истории, не сухи факти. Разказваме част от историята на Лондон чрез тези истории - например тази на чая "Ърл грей" или на мелбата, разказа Бойко Боев:

Разходките са чудесна възможност да си говорим помежду си. Тези разходки не са само за българи. Повечето хора, които идват, научават за тях от нашия сайт, където описваме предварително места, които ще посетим.

През цялото време преосмисляме живота си в Англия чрез опита си в България. Когато човек живее в чужда държава, има нужда да сподели опит със себеподобните си. Пристигаме във Великобритания със заучени от училище неща, които обаче не ни помагат да се чувстваме добре там. Целта е да се научим да живеем във Великобритания и да се чувстваме добре там.

Разказваме за българи, които са успели да се адаптират към местната среда – например Ивайло Пенев произвежда бира, използвайки розова вода… Искаме да направим българите във Великобритания видими.

Бойко Боев разказа още, че в Северен Лондон има улица "Плевен", а друга наша сънародничка е открила улица "Варна":

Научихме например, че най-големият индийски храм извън Индия е във Великобритания и е облицован с врачански варовик. Камъкът е бил обработен в плочи на ръка. Всяка част е била номерирана.

Разходките са започнали през 2013 година с над 100-километров маршрут през паркове и през околовръстния път на Лондон. Вторият маршрут включва централни зони около река Темза. Сега над 800 души се присъединяват към разходките. Това разказа Десислава Дякова.

Много от приятелите ни казват, че кварталите които посещаваме, им привличат вниманието с факти, които не са забелязвали, докато са пребивавали там, посочи тя.


Още от категорията

Началото на летния сезон в къмпинг "Златна рибка" е под въпрос заради проблем със собствеността

Проблем със собствеността на част от къмпинг "Златна рибка" поставя под въпрос началото на летния сезон там. В терените днес влезе частен съдебен изпълнител, а собственикът им заплаши, че ще сезира компетентните органи. Делата за собствеността на една част от къмпинга се водят от години. Частният съдебен изпълнител Георги Михалев посочи, че..

публикувано на 24.04.18 в 17:28

Каква е причината за арестите в "Автомобилна администрация" и до какво ще доведат те

Не е тайна, че агенция „Автомобилна администрация“ е оголена от хора, а тези, които са останали, не знам доколко имат капацитет да упражняват тази дейност.   Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов. Той допълни, че изпълнителният директор на Агенцията е болен и с..

публикувано на 24.04.18 в 17:16
Пламен Георгиев

Възможно е до края на седмицата да бъде попълнен съставът на Антикорупционната комисия

Възможно е още до края на тази седмица да бъде изцяло попълнен съставът на новата Антикорупционна комисия. Четирима, предложени за нейни членове от председателя ѝ - Пламен Георгиев, бяха изслушани от специализираната парламентарна комисия и получиха подкрепата на присъстващите депутати. А те не бяха всички и във въпросите им по-скоро се съдържаше..

публикувано на 24.04.18 в 16:49

Лъжемразим, космотавър, словопад – авторски думи в поезията

Има и такива, създадени от наши поети. Малко от тях влизат в речника ни, но пък настроението, цвета и звучността, която внасят в произведенията, са неповторими. Д-р Нели Недялкова събира художествени неологизми от някои от най-известните ни съвременни поети и ги „интервюира“ чрез писма, в които те разказват за раждането на тези неповторими думи. В..

публикувано на 24.04.18 в 16:40

Как Сталин открадна 700 тона испанско злато

Бившият диктатор на Съветския съюз Йосиф Сталин е откраднал 700 тона злато по време на гражданската война в Испания, пише руското издание weekend.rambler.ru. В публикацията се казва, че Сталин на младини обирал банки, за да финансира революцията, а през 30-те години като ръководител на съветската държава е разпоредил златото на Испания,..

публикувано на 24.04.18 в 16:39

България на последно място в ЕС по брой психиатри към Здравната каса

България е на последно място в ЕС по брой психиатри, които са на договор към Здравната каса. Това обявиха от Асоциацията на експертите по психично здраве и Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията. Те са подготвили декларация, в която настояват за спешни мерки от страна на държавата, каза проф. Петър Маринов. "В момента има..

публикувано на 24.04.18 в 16:37

Беглецът Георги Танчев-Манджата вече е на строг режим в Пловдивския затвор

При строг режим в Пловдивския затвор е вече Георги Танчев-Манджата, който избяга от затвора точно преди две седмици. Днес по обед той е заловен при акция на „Криминална полиция“ към Областната дирекция на полицията в Пловдив и служители на Четвърто Районно управление. Беглецът е задържан около 12 часа на бул. „Мария Луиза“, в апартамент на свой..

обновено на 24.04.18 в 16:32