Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът на психолога Ървин Ялом "Лъжи на дивана" вече е на пазара у нас

Снимка: БГНЕС


Излезе от печат новата книга на писателят и известен психоаналитк Ървин Ялом "Лъжи на дивана".

В предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Анелия Николова, която е превела книгата на български определи жанра като „психоаналитичен трилър“ но подчерта, че в историята няма нищо криминално, но има много чувство за хумор и сатира.

При психоанализата винаги става въпрос за тъмните страни от човека. Неимоверно те, рано или късно в сюжета на тази книга, излизат наяве.

Ялом открехва завесата на нещо, което мисля че досега не е правено в литературата, особено в романите, които се занимават с психоанализа. Гледната точка  досега винаги е била от страната на този, който търси помощ – пациента или клиента.  Той показва как стоят нещата от гледна точка на самите аналитици, тоест, какво се случва в техните  мозъци – много интересни и човешки неща.

Романът разглежда паралелно историите на трима изявени психиатри и пациентите им през примата на темата за морала и изкушенията. Книгата е интересна, защото се развива на границите между позволеното и непозволеното, моралното и неморалното, допустимото и недопустимото, каза  Николова:

Какво се случва, ако прилагаш терапия на една жена и се  оказва, че нейният проблем е в това, че, ако тя не получи физически контакт с нейния терапевт, не може да напредне в терапията.  Тоест въпросът за доверието, за близостта, за нейното минало…


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени