Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблем с излъчването на кандидати за националната мюсюлманска конференция

Мустафа Алиш Хаджи, главен мюфтия
Снимка: БГНЕС

Има ли проблем с излъчването на делегати за предстоящата в края на януари национална конференция на мюсюлманското вероизповедание, което трябва да избере нов главен мюфтия. Според някои информации на места в страната не са проведени събрания на мюсюлманските настоятелства, а вместо това районните мюфтии попълват еднотипни формуляри с имената на делегатите за националния форум. 

Делегатите се избират. Никой не ми дава готови протоколи, твърди Турхан Хасан – пълномощник на районния мюфтия на Хасково за Стара Загора в интервю за "Хоризонт", но не отрича, че на места трудно се намират кандидати:

Има държавни органи, които се занимаваха години наред с тези неща – нередовни били нашите конференции, винаги конфликти, винаги подписки, повикване за контрол от ДАНС на тези подписки. На хората им омръзна. Вече не искат да идват и на конференции. Това влияе на хората. Трудно намираме кандидати някъде. 

Някои от вярващите вече не желаят изповеданието им да се ръководи от бивши агенти на ДС, посочвани от ДПС, чийто елит също е агентурно свързан с бившите тайни служби на комунистическата държава, казва в коментара си Венелина Попова.

Повече по темата - в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна