Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на Борисов е в слабостта на другите, но и това е измамно

Бившият председател на СГС Владимира Янева получи условна присъда от една година по делото "Червей" за разрешените СРС, надхвърлящи като продължителност разрешения от закона срок. 

В същото време сагата "Яневагейт" има днешно продължение с поредната доза разкрития, в които е намесено името на Бойко Борисов.
 

Напрежението във Враца остава, където днес се очаква мярката за неотлонение на братята – биячи, известни с прякора Поничките, а в Поморие има нов случай на насилие – този път над журналист. 

Мафията си поиска 100 процента от държавата, пък твърди Радан Кънев, а БСП готви нов вот на недоверие. Какво става – коментира политологът от СУ Страхил Делийски. 

Каквото и да кажем, то не може да е извън контекста на тоталния разпад на институционалността, на политическото, на социалността, която трябва да превръща от хората общност. Затова ще се чудим и питаме къде е държавата, какво става? Лошото е, че се сещаме за всичко това, когато вече е късно, каза политологът и обобщи, че това се е превърнало в норма. 

Много е трудно да се говори за политическата ни система като част от нормалността, предвидимостта и рационалността. Институциите бяха подменени от личните отношения, от една недемократична политическа култура. Тогава социалните практики следват съвсем друга логика от нормалността.

Според Делийски много трудно е да се каже и докога хората могат да търпят случващото се, защото ние минахме едно ниво, което почнахме да приемаме това като част от пейзажа. Увлечени в навика трудно можем да си помислим, че нещо по- добро може да стане. Ние сме разслоени, което блокира възможността за някакви общи действия, каза анализаторът, като припомни, че историята е показала, че ние като общество можем да търпим и много. Трудно можем да говорим за ситуация, в която да очакваме сериозен социален бунт, с малки изблици на социална ярост, прогнозира той.

Очаква ни динамичен политически сезон, в който партиите трябва да реагират на определени процеси. Докъде ще стигне тази динамика, е рано да се каже. Той обясни, че РБ си изпълни функцията, за която беше създаден – легитимиране на второто правителство на Борисов, като елитът на проекта е на властови позиции. 

РБ отива към разпад, това е видно, въпросът е какъв потенциал има Радан Кънев за нов политически проект? Благодарение на неговите действия ГЕРБ беше легитимирана като дясна партия и зае дясното пространство. В този смисъл на нова дясна партия ще ѝ бъде трудно да заеме място под слънцето, каза Страхил Делийски. 

За ДПС е видно,  че текат процеси на преформатиране на партията.

Силата на Борисов е в слабостта на другите политически субекти, коментира политологът. Това е измамно спокойствие, защото когато няма силна опозиция, която да обере конфликтите във властта, се появяват центробежните сили. Липсата на опозиция ще създаде напрежение и в ГЕРБ, каза още той. Особено в такава ситуация е естествено погледите да са насочени към МВР и министър Бъчварова, която при последната си изява направи сериозна комуникационна грешка, добави преподавателят. 

За съжаление българският политически елит показва, че с всеки ден се разминава с очакванията на суверена. Ако този процес не спре, става трудно прогнозируем. Няма институционална и рационална логика в решенията и действията на политическия елит и това пречи на прогнозите, защото не знаем какво има в техните глави. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна