Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без конкретно решение завърши извънредното съвещание на Висшия съдебен съвет

| обновено на 18.01.16 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Нито един от членовете на Висшия съдебен съвет, които се събраха на извънредно работно съвещание, не призна да е пращал есемес на премиера Бойко Борисов. Съдебните кадровици се разделиха по въпроса - трябва ли да се извадят разпечатки на разговорите от мобилните им телефони, за да се види кой си общува с министър-председателя.

Предложението за достъп до телефонните разпечатки е на Калин Калпакчиев. Да, на него са казали десетина от колегите му, обясни казалият на Ясен Тодоров и отказа да говори с имена, освен от свое име.

Казал съм на моите колеги с кого съм комуникирал от 9.30 до 12.30 ч. този ден. Пред вас казвам - не съм пращал есемес. Ако тръгнем по тази плоскост, утре ще излезе някой и ще каже  нещо и пак трябва да влизам в обяснителен режим. Аз комуникирам и с много мои приятели, със семейството ми. Не искам цялата ми кореспонденция да излиза.

Тодоров продължи да твърди, че драмата около препратения есемес от премиера Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов, от който става ясно, че някой информира на живо министър-председателя за дебатите около скандала "Яневагейт", е сценарий. Затова той като председател на Етичната комисия няма да поставя въпроса на вниманието на колегите си.

Работите са много по-дълбоки и целта е съвсем различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това нещо. Тази календарна година ще стане ясно. Аз съм гражданин и аз ще си правя изводи от действията на определени лица, политически фигури, магистрати. Ще видите, че ще се случват интересни неща.

На въпрос на журналистите, редно ли е, който и да е от ВСС да докладва на премиера, Ясен Тодоров отговори:

Предполагам, че и някои от вас имат кореспонденция  с членове на съвета по време на заседание.

Час по-рано същото попита и председателят на ВАС Георги Колев.

Колко от медиите имат докладчици по време на заседанието? Доста имат.

Колев не присъства на драматичното заседание на ВСС, на което Панов освети есемеса от Борисов, а премиерът буквално връхлетя при съдебните кадровици, но имаше позиция за скандала по принцип.

Това само отнема единствено от времето за ефективна работа на съвета. Получих есемес от главния секретар.

Достатъчно време загубихме с теми, които блокират ефективната работа на съвета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени