Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската валута проби психологическото ниво от 80 рубли за долара след подновен спад на петролните цени

Днес руската валута удари психологически важното ниво от 80 рубли за един щатски долар, след като цените на петрола пробиха трайно под 28 долара за барел.

Сега местната валута опитва известена стабилизация около 80,02 рубли за долара, като това е нейното най-ниско ниво след последната сериозна финансова криза в Русия през декември 2014-а година.

От началото на годината рублата вече загуби около 8% от стойността си спрямо долара на фона на продължаващия спад на цените на "черното злато" към най-ниски нива от 2003-а година насам, тъй като петролът остава ключова експортна стока за Русия.

Слабите руски икономически фундаменти са друг негативен фактор, допринасящ за слабостта на рублата. Според последен доклад на МВФ, оповестен вчера, икономиката на Русия ще остане в рецесия и през настоящата година, като Фондът прогнозира свиване на БВП на страната с 1,0% (при предишна прогноза от октомври за понижение с 0,6%) след спад с 3,7% през 2015-а година. В същото време рецесията в петролно-зависимата икономика принуди властите в Москва да обявят ново съкращаване на държавните разходи за 2016-а година.

Междувременно руската валута падна до ново историческо дъно от 80,92 рубли за един щатски долар. Предишното рекордно дъно на рублата беше около 80,10 и беше достигано по време на руската финансова криза в края на 2014-а година. В същото време единната европейска валутна поскъпна с 2,8% до 88,18 рубли за едно време.

Продължаващият срив на петролните цени се отразява негативно и на фондовата борса в Москва, като деноминираният в долари индекс RTS се понижава с 4,6%, докато базирания в рубли индекс MICEX пада с 1,8%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна