Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Темата за неразбориите около ваксините за бебета, е една от водещите теми за вестниците тази сутрин.  "Спор между Москов и прокуратурата доведе до истерия с ваксините за бебета", пише в уводното си заглавие вестник Сега. "Надцакване с ваксините", е акцентът на Стандарт. А 24 часа извежда в заглавие казаното от здравния министър Петър Москов: "И аз съм баща, ваксините са безопасни."

Новинар поставя на уводно място информацията, че заради студа потреблението на ток е скочило с 20 на сто. Сметките също ще се вдигнат, но все още не може да се каже с колко, уточнява публикацията.

"800 милиона лева на година от сивия внос на горива", е заглавието на уводната тема в 24 часа, от която научаваме още, че 30 % от търговията с нефтени продукти са в сивия сектор. По данни на официални институции поне 420 милиона лева от данъци върху горивата не влизат в хазната, пише още вестникът.

"Реформаторите с ултиматум към Борисов", е челното заглавие на Труд за публикацията, в която научваме за предложенията преди и по време на преговорите за анекс на коалиционното споразумение.

Друга водеща тема за вестниците тази сутрин е смяната на представляващия досега Висшия съдебен съвет Соня Найденова с Димитър Узунов, извършена вчера. По предложение на 12 от кадровиците на Темида, смениха лицета на ВСС, пише Монитор. Дума отбелязва: "Взривиха ВСС заради довереника на Борисов".

Изданията публикуват и коментара на премиера по повод смяната: "Нямам нищо общо с промените във ВСС, те са провокация".
Труд пише подробно за приетия от парламента нов закон за обществените поръчки, според който министерства и общини ще купуват програмно време в телевизии и радиостанции и ще си осигуряват предавания без обществени поръчки.

24 часа отбелязва: Държавни пари за телевизии и радиа пак без поръчки. Решението на депутатите е повод за позицията на първа страница на Труд, озаглавена: "Вестниците не са ли медии?".

Стандарт публикува цяла страница за случая във Враца, довел до смъртта на 18 годишния Тодор, който бе погребан вчера. Изданието дава трибуна и на разказ на свидетел на инцидента, който е оказал първа помощ на момчето.

В обширен материал 24 часа пише, че кандидат-студентските кампании на университетите показват, че с матура приемат навсякъде без право, медицина и журналистика.

Предварителните електронни изпити са новата мода, отбелязва вестникът.

На свой ред Стандарт информира, че младежите, които искат да учат във Великобритания все още имат шанс да подадат документи за това, тъй като много от универститетите на Острова дават шанс за по-късен прием.

Монитор съобщава за идеята на образователното министерство за нови мерки за сигурност в училищата, която предвижда монтирането на паник-бутони в учебните заведения.

Изданието алармира от първата си страница, че поне половината от картините на пазара у нас са фалшиви, като за съжаление от измамите не са подминати платна на български класици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени