Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Луиза Милер”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „Коварство и любов“
Премиера: 8 декември 1849 г. в „Театро Сан Карло“ в Неапол

Действащи лица:
• Милер – стар войник (баритон)
• Луиза – негова дъщеря (сопрано)
• Граф фон Валтер (бас)
• Рудолфо – негов син (тенор)
• Федерика фон Остхайм (мецосопрано)
• Вурм – служител в замъка на Валтер (бас)
• Лаура – селянка (мецосопрано)


Действието се развива през 17 век в Тирол

Първо действие
На рождения си ден, заобиколена от своите близки Луиза си спомня срещите с непознат млад мъж с името Карло. Неочаквано той се появява в селцето и двамата споделят чувствата си. Всички се отправят към църквата, а до бащата на Луиза, стария войник Милер, приближава Вурм. Придворният служител в замъка на граф фон Валтер иска ръката на Луиза. Милер отвърща, че дъщеря му сама ще си избера съпруг. Ядосан Вурм прошепва: представящият се за Карло всъщност е Рудолфо – синът на графа. Вурм разказва на своя господар за любовта на сина му. Безкрайно разочарован той съобщава своето решение: Рудолфо ще се ожени за Федерика – графиня фон Остхайм. Когато остават насаме, младият мъж признава, че е влюбен в друга. Федерика обаче няма намерение да отстъпва. Милер разкрива пред Луиза тайната на Рудолфо. Наследникът на Валтер искрено се разкайва, че е излъгал и се заклева във вечна вярност. Пада на колене пред Милер и иска ръката на дъщеря му.
В стаята връхлита граф Валтер и слага край на случващото се. С меч в ръка Милер защитава честта на дъщеря си, а графът заповядва да арестуват и двамата. Рудолфо заплашва, че ако не освободят девойката, ще разкрие пред всички как баща му се е домогнал до графската титла. Изплашен Валтер нарежда да пуснат Луиза.

Второ действие
Старият Милер е хвърлен в тъмница и скоро ще бъде убит. Подлият Вурм предлага сделка на Луиза. Тя ще напише писмо до Рудолфо. В него уверява, че го е лъгала за чувствата си. Привличали са я богатството и титлата му. Луиза „признава“, че обича Вурм и иска да се омъжи за него. Невероятно страдание причинява всичко това на клетата девойка. Луиза обаче не може да е щастлива, щом смъртна опасност грози баща й.
В замъка Валтер и Вурм си припомнят престъплението, което разчиства пътя на Валтер към графската титла. Той е убил своя братовчед. Рудолфо знае страшната истина. Това принуждава Валтер и Вурм бързо да действат. Водят Луиза. Тя потвърждава написаното и пред Федерика. В стаята си Рудолфо чете писмото и с тъга си припомня щастливите мигове на пламенната им любов с Луиза. Младият мъж предизвиква Вурм на дуел.
Създалата се суматоха привлича вниманието на Валтер, който призовава сина си да се ожени за Федерика – херцогиня фон Остхайм. Сломен наследникът на графа приема.

Трето действие
Приготовленията за сватбата на Федерика и Рудолфо са в разгара си.
Пуснали са стария Милер от затвора. Щом научава каква е цената, той се опитва да утеши отчаяната си дъщеря. Луиза прекарва времето в молитви и съзира изход единствено в смъртта. Рудолфо също иска да умре.
Преди обаче да напусне този свят, ще накаже невярната си любима.
Обхваната от страх да не затворят отново баща й, Луиза не смее да признае истината. Рудолфо изпива чашата с отрова. Другата е за Луиза. Девойката не се страхува от смъртта. Време е да разкрие коварния план на Вурм.
Идват Милер, граф фон Валтер и неговият слуга. Събират се селяни.
Със сетни сили Рудолфо пронизва с меча си Вурм и поглежда към баща си.
Умира с думите: „Това е твоето наказание!“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна