Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дрингов, МОН: Няма намаляване на часовете по география

Учители по география от цялата страна ще протестират пред Министерството на образованието утре. Причина за недоволството им е новата учебна програма за 5-и клас, която предвижда по-малко часове по предмета и повече и по-сложно учебно съдържание.

Според учители по география от Бургас новият учебник включва понятия и материал, който не отговаря на възрастовите възможности на децата.


В предаването „Хоризонт до обед“ Александър Трингов – началник Отдел „Общо образование“ в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН заяви, че общият брой на часовете по география от 5-и до 10-и клас е увеличен в сравнение със сега действащия план:

Некоректно е да се твърди, че предметът география е изместен на заден план. Няма такова противопоставяне на предмети и подреждане на първостепенни и второстепенни учебни предмети.

В новите учебни програми сме заложили изключително тежестта, освен на редуцирано учебно съдържание, на едни основополагащи очаквани резултати с цел придобиване на компетентности. Тук вече е и ролята на учителя – да не изисква от учениците да възпроизвеждат само знания, а да ги учи и на умения, смята Александър Трингов.

Няма механично и самоцелно прехвърляне на учебно съдържание, обясни от своя страна експертът по география в МОН Христина Маркова:

По отношение на учебната програма отпаднаха много понятия, бяха прецизирани очакваните резултати. Осигурихме възможност да се изучават голяма част от темите през континентите, отпаднаха понятия като „природни условия и ресурси“, които ще се изучават на много по-късен етап на средното образование.

По думите й целта е да се облекчат учениците в 5-и клас от гледна точка на сложната терминология, но пък да учат по-сложен материал от 7-и клас, адаптиран за тяхната възраст.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени