Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите елементи от Менделеевата таблица дават на учените много отговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Попълването на Менделеевата таблица с още четири елемента, които все още нямат имена, но фигурират под номерата 113,  115,  117 и 118 дава на учените много отговори. Това каза за „Хоризонт“ д-р Лин Соби, която ръководи Международния съюз по чиста и приложна химия.
 

Защо това откритие е толкова важно за науката? То позволява на учените да правят допълнителни наблюдения върху физичните и химичните процеси, как атомите си взаимодействат и какво е тяхното поведение, посочи д-р Соби. Последните елементи от Менделеевата таблица дават възможност да разберем повече и за отдавна откритите елементи, които науката вече познава, каза тя.

И четирите елемента са създадени от човека и не се срещат в природата. Към момента има още много неизвестни относно  практическото им приложение. Въпреки че са изкуствено създадени и все още с много малка трайност, в бъдеще науката вероятно ще може да им намери приложение подобно на останалите свръхтежки елементи с радиоактивни изотопи, обясни д-р Лин Соби:

Към днешна дата не може да знаем какви свойства, следователно приложения, могат да имат. Можем само да предположим, че като други елементи, които имат радиоактивни изотопи, след време ще могат да помагат на хората от медицинска гледна точка в диагностицирането на различни заболявания. Знаете, че постиженията на науката и особено на химията и физиката са ключови за разработването на различни лекарства и на методи за диагностика и лечение. Също така може да имат приложения в електрониката или дори при космическите полети, при създаването на нови материали.

Реално няма доказателства за други елементи след 118-тия, има теории, но те са много хипотетични. Това е аналогично на работата на астронавтите, които непрекъснато искат да открият нова планета - очакването и предположението кара много учени да работят в тази посока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна