Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бенвенисти: Историята ни учи, че не се учим от уроците на историята

Председатель организации евреев в Болгарии "Шалом" Максим Бенвенисти
Снимка: БГНЕС Архив


На този ден трябва да си повтаряме, че това може да се повтори и това е най-страшното. Затова всяка година отбелязваме деня, за да не забравяме, че всичко това може да се повтори. И то не се отнася само до евреи. Има загинали почти 1 милион роми, милиони славяни и хора от всякакви други народности.

Това каза за предаването „Нещо Повече“ по „Хоризонт“ Максим Бенвенисти председател на Организацията на евреите в България „Шалом” по повод годишнината от освобождението на концлагера Аушвиц

За съжаление, историята ни учи, че не се учим от уроците на историята. Церемониите са грандиозни, но цялата работа е, че масовото зверство, убийство е възможно в 20-21 век. То се е случвало и се случва. Случва се в други  континенти, но ние някак си  не искаме да забелязваме, когато това се случва извън Европа.

Оградите съществуват преди всичко в самите нас, толерантността не може да бъде безгранична и трябва да бъде в името на сигурността на всички – преследваните и приемащите, каза той и призова за толерантност при строго спазване на закона.

Евреите в Европа стават все по-малко, защото отиват да живеят на други места, а отиват там, тъй като старият континент носи много опасности, не само за тях, а и за своите жители, коментира Бенвенисти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна