Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренци: Европа се преструва, че не вижда, че спасяваме човешки живот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъкът между Италия и Брюксел относно отчитане на вложените средства от правителството на Матео Ренци за спасяване на бежанците продължава. Италианският премиер е на посещение в страни от Африка за решаване на проблема с бежанската вълна. 

Причините за сблъсъка са две - Европейската комисия ще решава през пролетта, дали Италия да има право на финансова гъвкавост относно средствата  за спасяването на бежанците извън Пакта за стабилност, както бе прието за Турция, и процедурата за нарушение на приема на имигрантите и взимането на отпечатъци. 

За Ренци е абсурдно да се отчита по различна схема спасеният живот на бежанците в Средиземно и Егейско море. Той нарече представителите в Брюксел бюрократи и каза, че Италия ще върви по своя път, а те да действат, както намерят за добре: 

Ако искат да правят наказателни процедури, ние ще продължаваме да спасяваме хората, уточни Матео Ренци,  като изтъкна, че Италия ще даде своя принос към Турция, защото над всичко стои пактът на човечността. 

В Нигерия, където италианският премиер бе на официално посещение, беше постигнато споразумение срещу трафика на бежанци към Европа. Днес той е в Гана. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна