Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказната Ла Лонха

Снимка: wikimedia.org

Има една стара сграда във Валенсия, сякаш излязла от приказките. Копринената борса, известна като Ла Лонха, е построена през 15 век от каталунския архитект и инженер Пере Компте. Идеята на архитекта е била сградата да бъде истински храм на търговията, в която всеки елемент носи точно определен смисъл. Шедьовърът на готическата архитектура е с формата на идеален правоъгълник. Сред множеството декоративни елементи по фасадата на сградата са разположени фигурите на 28 гаргойли – каменни скулптури с гротескни изображения на животни, хора или фантастични същества.
Най-голяма е „Залата на договорите“ – богато декорирана и поддържана от изящно увити колони. Дървеният й таван, изработен от 670 панела с дърворезба и със златно покритие, е направо фантастичен. Невероятни фигурки на хора и животни, изобразяващи определени черти на човешкия характер, военни сцени, хералдически символи, растения и музикални инструменти приковават погледите на посетителите. В тази зала търговците са се срещали, разговаряли и сключвали сделки помежду си.
Втората основна част от борсата е „Консулският павилион“. В него се е помещавало първото търговско съдилище на Испания. Централната кула била за задлъжнели търговци. Трите части на борсата са обединени от голям двор, известен като „Дворът с портокалови дръвчета“.
Още за Копринената борса в Севиля, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в събота сутрин.
6 февруари
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна