Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на стоматолога експерти алармират за нуждата от профилактика

Снимка: Светослав Цветанов

Съгражданите ни имат нужда от по-голям пакет за стоматологична помощ на възрастното население. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Зъболекарят на годината д-р Елена Василева от Девин по повод Световния ден на стоматолога. Тя работи основно с деца и залага на профилактиката. Стоматолозите трябва да бъдат представяни в добра светлина пред младите пациенти, категорична е тя, защото всеки спечелен в детска възраст, е пациент за цял живот. Василева е на мнение, че е необходимо завършилите стоматолози да работят при известен лекар поне 2 години, преди да тръгнат да основават своя частна практика.

Всички от района успяват да ходят на стоматолог, но когато дойде лятото и се прибират от чужбина, ние юли и август нонстоп работим за всички пристигнали българи.


Нашето съсловие е единственото, което не лежи на гърба на държавата, влагало е в кабинети, в обучение.

Председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев предупреди:

Думата профилактика за българина все още е чуждица. Ние се надяваме на някакъв основен ремонт, на някакви скъпи зъби от някакво шкафче, които да сложим.

Ако се разделят Средствата за стоматология в НЗОК на броя пациенти, се получават около 20 лева за човек годишно, алармира той. Не се заплащат и зъбните протези на възрастните:

Касата дава едно вадене на зъб и две пломби на годината с некачествени материали. При нас се толерира некачествена работа, от Касата, и изключително нисък пакет. Това е нещо, което е оставено извън полезрението на властимащите, особено грижата за възрастните хора. 

Д-р Кънев се обяви за по-ясни разписани правила за насочване на обществения ресурс за стоматология. Тъй като държавата не се грижи за възрастните, всички средства могат да се насочат към децата, даде пример той:

Дания го направи и вече след 15 години има чудесни резултати. Не е нужно да се измисля топлата вода. Да се преписва няма нищо срамно, стига да не ти мърда индигото, отбеляза той.

Д-р Кънев изтъкна, че подобно на "Пирогов" сред болниците може да има и спешни стоматологични центрове, които да лекуват хората безплатно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени