Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна набирането на нови песни за конкурса на БНР "Златна пролет“

Росен Кукошаров и групата му "K-Ross“ получиха възможност от "Златна пролет“ за 2015 г. да участват във фестивала "Евросоник“.

На 26-и февруари изтича крайният срок за приемане на нови български поп и рок песни за конкурса "Златна пролет", организиран от Българското национално радио. Това е 47-ото му поредно издание, което го нарежда сред най-дълголетните, авторитетни и очаквани музикални събития у нас. Много български композитори, поети, автори на текстове, изпълнители и групи са били част от тази творческа надпревара. Тя е своеобразен преглед на съвременните постижения в жанра и стимул за неговите създатели.

Подробности за регламента, срокове и изискванията са в сайта на конкурса – www.prolet.bnr.bg. В него е и цялата информация, свързана с различните етапи от провеждането му, като целта е пълна прозрачност. Заявки за участие се приемат на електронен адрес prolet@bnr.bg.

Организаторите от "Музикална къща БНР" по традиция очакват активно участие - нови авторски композиции, заявки за бъдещи хитове, които ще допълнят богатия фонд на БНР.

И тази година номинираните песни ще бъдат 12, избрани от селекционна комисия от компетентни музиканти - продуценти, автори и водещи на предавания за българска музика, музикални редактори, звукорежисьори. Творбите ще се състезават за атрактивни награди. Професионално жури от седем души – композитори, поети, текстописци, продуценти и изпълнители, ще определи носителя на приза "Златна пролет" – статуетка и 3000 лева и втора награда от 2000 лева. Те се присъждат на екип от изпълнителите и авторите на музиката, текста и аранжимента и се разпределят поравно между тях.

Един от финалистите печели изключителната възможност да представи свой проект на концерт в Първо студио на БНР и участие в престижния фестивал за обмен на поп и рок музика “Евросоник” в Грьонинген (Холандия) - www.eurosonic.net. Тази награда също се определя от селекционната комисия. Досега Б.Т.Р., Д2, "Шангри Ла", "Гравити Ко", "Уикеда", "Акага", "Фючър шок", Криста, Силует и О. J., К-Ross са представяли България на голямата музикална сцена.

Специалните награди на "Златна пролет" са:

-  на слушателите, която се определя чрез гласуване в сайта на конкурса www.prolet.bnr.bg.

-  на музикалната гилдия - продуценти, музиканти, текстописци, редактори и журналисти.

Гала концертът и връчването на наградите ще се състои на 12-и април в Първо студио на БНР и ще бъде заснет и излъчен от Българската национална телевизия – дългогодишен медиен партньор на конкурса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна